Linkovi

Predjsednik Bush spreman potpisom ozakoniti prijedlog zakona o korporacijskim prevarama. 26/7/02 - 2002-07-26


Gospodin Bush kaže da će novi zakon pomoći ulagačima i zaposlenima u korporacijama širom zemlje da se osjećaju sigurnijim da zvaničnici korporacija govore istinu. Predsjednik i kongresni lideri su pozvali na brzo odobravanje mjere za borbu protiv korporativnih financijskih skandala koji su doveli do naglog pada cijena dionica na američkoj burzi. Korporacijska neodgovornost, o kojoj se danas uveliko raspravlja, je ujedno i naziv knjige čiji je autor Lawrence Mitchell, profesor prava na univerzitetu George Washington. Gospodin Mitchell, koji je gostovao u programu Glasa Amerike, govori o ovom korporativnom problemu.

Najvažnija stvar koju treba naglasiti je izvor neodgovornosti i zašto se to sada dešava. Imali smo dosta zdravo tržište dionica, najvećim dijelom, još od doba velike depresije, pa se postavlja pitanje zašto se sve dešava u ovom trenutku. Odgovor na to je, kako mi se čini, to što je u posljednjih nekoliko decenija, zbog niza ponekad povezanih, ponekad nepovezanih razloga, u američkoj ulagačkoj zajednici, te među izvršnim direktorima korporacija, stavljen ogroman naglasak na kratkoročnu maksimizaciju cijena dionica. Naglašena je potreba da se zarade uvećaju svakog kvartala, da se cijene dionica povećaju svakog kvartala. A to se ne može raditi na staromodan način. To se ne može postići samo redovnim zaradjivanjem novca. Nijedna kompanija to ne može podnijeti u jednom kontinuiranom dužem vremenskom periodu, kaže profesor Mitchell.

Na pitanje da li je utrka za dolarom, yenom, ili bilo kojom drugom jakom svjetskom valutom zapravo pokretačka sila u današnjem poslovnom svijetu, Lawrence Mitchell kaže: Da, zapravo jeste. Mislim da će se možda poslovna etika vratiti, ali odgovor je:da. Zapravo moje kolege u školama za business, te studenti i oni koji završavaju takve škole, mi kažu da gotovo uopće i ne pričaju o etici, oni svi pričaju o najnižoj tački--i to je godinama postalo toliko istinito. Širi problem je to što nastojanja ka kratkoročnom profitu ne navode samo na kriminal, već i na razvlačenje računovodstvenih pravila unutar legalnih granica, ali i njihovo istovremeno izopačenje, kaže profesor prava na univerzitetu George Washington Lawrence Mitchell.

XS
SM
MD
LG