Linkovi

Zadatak policije je bio zaštita civila na Kosovu, i albanskih i srpskih,...26/7/02 - 2002-07-26


Radomir Marković, svjedok optužbe na procesu protiv Sloboda Miloševića je danas ustvrdio kako nikada, kao načelnik Državne bezbjednosti MUP-a Srbije, nije "ni čuo ni vidio" plan, niti naredjenje policiji ili Vojsci Jugoslavije da ubijaju ili protjeruju kosovske Albance.

"Nikada nisam vidio ni čuo takvo naredjenje, niti sam o tome dobio bilo kakav izvještaj", kaže Rade Marković tokom unakrsnog ispitivanja od strane optuženog Miloševića. S tim u vezi, svjedok je više puta ponovio da je "zadatak policije bio da zaštiti sve civile na Kosovu, i albanske i srpske". Za njega su nepoznanica i navodni ratni zločini vojske i policije na Kosovu, tvrdeći, ipak, kako je bilo pojedinačnih slučajeva, njih oko 200, protiv kojih je pokrenut proces. On je istakao kako u pokrajini, tokom sukoba, nije bilo nikakvih srpskih paravojnih formacija. Sa druge strane, Rade Marković je ustvrdio kako je na Kosovu bilo terorizma, te da je ubijeno oko 200 pripadnika policije, a da je njih 300 ranjeno. Svjedok je potvrdno odgovorio na Miloševićevo pitanje da li je glavni razlog "migracije" Albanaca bilo bombardovanje i želja stanovništva da napusti zone sukoba snaga sigurnosti i UCK/OVK. On je, uz to, negirao tvrdnju po kojoj je Milošević 1999. godine, na sastanku s policijskim vrhom, naložio uklanjanje leševa Albanaca sa Kosova. Marković potvrdjuje da je marta 1999. bio na sastanku kod Miloševića, na kojem je "neko od predstavnika vojske rekao kako bi trebalo izvršiti asanaciju terena na Kosovu". "Milošević se s tim složio", ustvrdio je svjedok, koji je, upitan da li je to obuhvatalo i prethodno zakopane leševe, odgovorio kako pod asanacijom podrazumjeva uklanjanje hemijskih, minsko-eksplozivnih sredstava, uginule stoke i poginulih ljudi". Tokom unakrsnog ispitivanja, optuženi Milošević je pitao svjedoka da li je on na tom sastanku pomenuo "uklanjanje tragova zločina", na šta je Marković odgovorio:"Ne, vi ste govorili o asanaciji".

Tužitelj Nice je u nekoliko navrata upozorio Vijeće da Milošević navodi svjedoka na odgovore, na šta je predsjedavajući sudac May odgovorio da će "Vijeće odlučiti koliku vrijednost ima ovo svjedočenje, obzirom da je uglavnom svjedočio optuženi". Sudjenje Slobodanu Miloševiću prekida se nakon današnjeg svjedočenja zbog ljetne pauze, a nastaviće se u ponedjeljak, 26. augusta, izvodjenjem dodatnih dokaza optužbe. Najavljeno je da će kosovski dio dokaznog postupka trajati još tri sedmice septembra, nakon čega će početi izvodjenje dokaza optužbe za zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni.

XS
SM
MD
LG