Linkovi

Bosna se vidi kao država, a ne tritorija... 25/7/02 - 2002-07-25


Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija svoju je dvodnevnu posjetu Washingtonu odpočeo razgovorima u Stete departmentu, gdje je doputovao direktno sa aerodroma. Nakon susreta sa državnim sekretarom Colinom Powellom, a zatim odvojenog susreta sa njegovom pomoćnicom za Evropske poslove Jenet Bogue i drugim zvaničnicima State departmenta gospodin Lagumdžija je dao intervju za Glas Amerike.

Z.LAGUMDŽIJA: Izuzetno sam zadovoljan sa susretom sa slobodno mogu reći starim prijateljem BiH Colinom Powellom. Mi smo razgovarali o nekoliko bitnih stvari za budućnost BiH. Ono što je najvažnije jeste da gospodin Powell i američka administracija u potpunosti podržava procese koje smo odpočeli u prošlih godinu dana. Razgovarali smo o neposrednim planovima i jačanju bilateralnih veza. Naime, vladavina prava, borba protiv organiziranog kriminala, korupcije, hapšenje ratnih zločinaca, borba protiv terorizma i stvaranje institucionalnih pretpostavki da se to radi, kako na nivou države, tako i drugih institucija koje se time bave, je bila jedna od tema. Posebna tema je bila, zapravo, jačanje institucija BiH. Razgovarali smo o pomoći i podršci. Ja sam iznio svoje vidjenje daljih refomi, ukupnih zakonskih reformi i društvenih reformi u budućnosti u BiH, koje treba da idu prema jačanju institucija BiH, jače inkorporiranih u evropske tokove, a sve to u funkciji ekonomskih reformi. Mi 30-tog jula u Sarajevu imamo sjednicu Vijeća za implementaciju mira u BiH, na kojoj ćemo prezentirati naš ekonomski program reformi članicama Vijeća za implementaciju mira. Ovdje je bilo riječi o Stand-by aranžmanu o čemu ću razgovarati i u MMF-u, ali ono što mogu reći je da se sa velikom pažnjom očekuju izbori.

VOA: Kakvo je američko stajalište oko predstojećih izbora u BiH?

Z.LAGUMDŽIJA: Gospodin Powell i američka vlada u cijelini podržava one snage koje garantuju da će BiH biti izgradjena kao jedinstvena, multietnička, demokratska država, koja će biti okrenuta evropskoj budućnosti, u kojoj će živjeti tri jednakopravna naroda, u kojoj će živijeti gradjani, koji će biti u jednoj ekonomski reformisanoj državi. Dakle, na ovim izborima, kao i u budućnosti će BiH imati podršku SAD u mjeri u kojoj u njoj budu dominirale političke snage reformi, demokratije i slobodno mogu reći onoga što smo započeli u zadnjih godinu dana.

VOA: Da li vam je u tom smislu obećana podrška?

Z. LAGUMDŽIJA: Ja slobodno mogu reći da ovaj moj boravak ovdje i program koji imam najbolje govori o tome kakvu podršku je dobila BiH koju vode reformatori.

VOA: Da li se to može protumačiti podrškom Alijansi i vama lično?

Z.LAGUMDŽIJA: Na javnosti je da o tome prosudi na najbolji mogući način. Ono što je meni najvažnije jeste da SAD i medjunarodna zajednica u cijelini podržavaju multietničku, demokratsku, ekonomski prosperitetnu BiH i da će takve snage imati podršku.

VOA: Da li su u kontekstu tih razgovora spomenuti odjeci nedavnog susreta šefova država BiH, Hrvatske i Jugoslavije.

Z.LAGUMDŽIJA: I to je spomenuto. Protumačeno je u pozitivnom ozračju dok smo razgovarali o situaciji u čitavom regionu i konkretnim aktivnostima koji treba da znače dalje jačanje saradnje u regionu. BiH se tretira ne kao teritorija nego kao država. BiH se tretira kao dio riješenja ne samo za gradjane BiH nego dio riješenja čitave regionalne stabilnosti i to je ono što ohrabruje. Na nama je da se ne vraćamo u prošlost, nego da idmo naprijed.

VOA: Nadam se da ćemo o tome moći više govoriti sutra, ali recite mi sada da li očekujete, sobzirom da su neke od ključnih prepreka otklonjene, da se stand by aranžman aktivira i da taj novac BiH počne koristiti?

Z.LAGUMDŽIJA: O tome ću vam detalje moći reći sutra, ali danas sam izuzetno ohrabren razgovorima koje sam imao u State departmentu, ipak je ovo najveći akcionar i od MMF-a i od Svjetske banke.

XS
SM
MD
LG