Linkovi

Nije mi jasno otkud sve ovo i zašto...24/7/02 - 2002-07-24


F.BULJUBAŠIĆ: Prvo ja sam iznenadjen organizacijom vanredne konferencije za medije, koju je organizovao ministar Anić, za koju ja zaista nisam znao. Pogotovo sam iznenadjen svim onim što je ministar Anić iznio.

VOA: Šta vas je najviše iznenadilo?

F.BULJUBAŠIĆ: Glavna tri pitanja koja je on spomenuo su bila financijska policija u Ministarstvu odbrane, drugo pitanje je bilo prodaja oružja amerikancima i treće paralelizmi o kojima je govorio u minsitarstvu odbrane.

VOA: Kao i to da se zalažete za povratak nacionalnih stranaka na vlast u BiH, barem sudeći prema pisanju medija, koji su izvjestili sa pres konferencije ministra Anića.

F.BULJUBAŠIĆ: To je bilo uz druge optužbe, da se zalažem za njegovo rušenje i za povratak nacionalnih stranaka i rušenje Alijanse, što je sve, zaista, van pameti. Prvo ja sam u projektu Alijanse. Svojim radom, ponašanjem i odnosom maksimalno sam podržavao i podržavam Alijansu. Posebno cijenim sve napore koje je učinila vlada Federacije BiH u ovom predhodnom periodu, a nemam nikakvih razloga, apsulutno nikakvih, da se bavim rušenjem Mije Anića. Ne znam, zbog čega, zašto...i zbog čega su sve te činjenice danas iznešene. Ja ne vidim, a vjerujem da ne vidi niko razuman u BiH, posebno u Federaciji BiH, zbog čega bi ja rušio Miju Anića, zbog čega bi rušio Alijansu i zbog čega bi se zalagao za povratak nacionalnih stranaka, kada sam jedan od onih koji sam na izvjestan način bio žrtva nacionalnih stranaka i jedan od onih koji se cijeli svoj život borio za multietničku BiH, red i zakonitost.

VOA: Šta kažete na tvrdnje da ste doveli financijsku policiju i da je to jednoistrano?

F.BULJUBAŠIĆ: Ponovo su to samo pojedini segmenti iz ukupnih dogadjanja. Na sastanku u junu mjesecu sa članovima Predsjendištva, predsjednikom i dopredsjednikom Federacije BiH, premijerom i dopremijerom vlade, ministrom Anićem, i ja sam bio na tom sastanku, dogovoreno je da u Ministartsvo dodje financijska policija, da se definitivno podvuče crta koliki je dug Ministarstva odbrane od 1997 godine do današnjih dana. Jer, za predhodnih 15 mjeseci taj dug nismo mogli utvrditi. Jedan od zaključaka tog sastanka, čak postoji pismeni trag, bio je da se pozove financijska policija da bi to utvrdila. Tačno je da sam ja poslao zahtjev da dodje financijska policija i ako se borimo za zakonitost, valjda, tim ljudima treba omogućiti normalan rad, da završe ono za što su stručni, kompetentni i zbog čega su došli u Ministarstvo.

VOA: Konačno, kakav je vaš komentar optužbe oko sakrivanja dokumentacije o porijeklu 50 hiljada pušaka namjenjenih izvozu u SAD?

F.BULJUBAŠIĆ: Da znate da sam odmah sa početkom te afere tražio i već su tu prisutni i financijska policija i kriminalistička, uključeni su i predstavnici Ambasade SAD-a, sve sa ciljem da se to do kraja ispita i da se sve moguće insinuacije, koje su napravljene oko toga, demantiraju ili potvrde. Ja odgovorno tvrdim da Ministarstvo odbrane nikada nije izdalo dokumenat kojim bi dovelo u sumnju, ili dokumenat koji bi američkom kupcu omogućio izbjegavanje plaćanja carine za robu uvezenu iz Srbije, jer se ona ne nalazi u povlaštenom položaju u kojem se nalazi BiH. Ti timovi rade, provjeravaju dokumentaciju svakodnevno i ono što je za mene relevantno i zvanično biće izvještaj financijske i kriminalističke policije, kao i američkog tima, koji takodjer provjerava taj dio. Sve drugo su insinuacije, jer sve drugo je miješanje i segmentarno izvlačenje dokumenata sa ciljem da se potkrijepi da postoji ta afera za koju ja odgovorno tvrdim da ne postoji.

VOA: Molimo vas da objasnite o kakvom se, inače, oružju radi, koje se prodaje američkom kupcu.

F. BULJUBAŠIĆ: Radi se o starom naoružanju. To su stare puške M-62, M-59/66, koje se ne proizvode već nekih 15 do 20 godina. To je, praktično, naoružanje proizvedeno prije 30 do 40 godina.

VOA: I zašto ga amerikanci otkupljuju?

F.BULJUBAŠIĆ: Uzimaju ga kao trofejno oružje, koje nema svoju upotrebnu vrijednost, nego više trofjenu vrijednost, vrijednost rariteta, eksponata i tako je i deklarisano, kao staro naoružanje koje se, barem ja imam takvu informaciju, može slobodno kupiti u Sjedinjenim državama.

VOA: Na kraju, kako je po vama do svega ovoga došlo, mislim do optužbi koje je protiv vas izrekao ministar Anić?

F.BULJUBAŠIĆ: U zadnjih 10-tak dana ministar Anić je nastupao u medijima i prezentovao slično što i danas na konferenciji za novinare. Ni jedan dan nismo sijeli da se o tome porazgovara, ima li sumnji, problema. Personalno ja se ne nalazim ni u kakvom sukobu sa ministrom Anićem. Čak i danas smo imali dva zajednička sastanka, izvršavajući redovne zadatke, pa čak i sastanak pola sata prije konferencije za novinare za koju ja nisam znao. Ja ne znam. Meni motivi, razlozi ove današnje konferencije za novinare, ovog ukpnog ponašanja, još uvijek nisu potpuno jasni. Prema tome ne radi se ni o kakvom personalnom sukobu. Ne radi se o sukobu na liniji zamjenik - ministar, koga izuzetno cijenim i uvažavam. On je ministar, ja sam zamjenik ministra, ali se znaju i ovlasti i nadležnosti, a nadam se da će se cijeniti i odgovornost za izrečeno i danas na konferenciji za novinare, kao i tokom predhodnih desetak dana.

XS
SM
MD
LG