Linkovi

Iz bolničke postelje u razoreni dom. 24/7/02 - 2002-07-24


Bomba teška jednu tonu obrušila se na zgradu u Gaza City-ju u kojoj je stanovao Salah Shehade, zapovjednik vojnog krila palestinske grupe Hamas. U susjednoj zgradi, koja je također uništena prilikom bombardiranja, sa svojom porodicom je stanovao četverogodišnji Khader Saade. On je u bolnicu prevežen na istim nosilima na kojima je ležala nejgova majka, odbijajući da ostane u razorenom domu. Njegov otac i sestra su također primljeni u bolnicu. Kada je zajedno sa svojim ocem otpušten iz bolnice, vratio se na mjesto gdje je nekada bio njegov dom. Khadirov otac je imao sreće i prošao je sa neznatnim ozljedama.

” Stajao sam ovdje sa ženom i ona je otišla u kuhinju kako bi prokuhala vodu. Tada se začula eksplozija koja je na nju sve obrušila i sada je u bolnici. Napolju su bila djeca koja su povrijeđena i moja kćerka je prebačena u bolnicu jer je povrijeđena od krhotina koje su letjele okolo. I ja sam bio povrijeđen i prebačen u bolnicu. Moj sin je imao sreće, nije imao čak niti jednu ogrebotinu.“-kaže Khaderov otac.

Njegova majka još uvijek leži u bolnici.

” Ja sam sa djecom bila u dnevnoj sobi. Onda sam se sjetila da mi treba nešto iz kuhinje. Nakon nekoliko minuta osjetila sam da letim kroz zrak, našla sam se na podu, dok su ruševine bile na meni. Zvala sam sina Khaleda, onda je došao moj muž, izvukao me ispod ruševina i ne sjećam se kako sam došla do bolnice.“ kaže Khaderova majka.

Khaledova baka koja je živjela na spratu iznad njih nije im mogla puno pomoći. Njen dom je uništen, a njen muž je u bolnici sa gelerima u tijelu. Međutim za Khadera se ipak sve sretno završilo jer o njemu sada brine baka dok mu se majka ne vrati iz bolnice.

XS
SM
MD
LG