Linkovi

RUMSFELD - MEDIA LEAKS. 23/7/02 - 2002-07-23


U memorandumu upućenom prošle sedmice najviše rangiranim oficirima u Pentagonu, ministar Rumsfeld je upozorio da je ukupan efekat izlaska u javnost povjerljivih informacija u vezi sa terorizmom takav da u pitanje dovodi osjetljive obavještajne kapacitete potrebne za uspješnu borbu protiv terorizma. O najnovijem primjeru tzv. curenja povjerljivih informacija, gospodin Rumsfeld kaže:

RUMSFELD: ...Ja sam staromodan i mislim da bilo ko - ko radi na mjestu gdje može doći u dodir sa ratnim planovima - ima i obavezu da o tome ne govori nikome, ni medijima niti ikom drugom - jer to može koštati nečije glave. Ljudski životi će biti izgubljeni. Ljudi su ratne planove počeli tretirati kao da su papirni avioni i mogu ih bacati kroz prozor. Mislim da je to nečuveno. To je neoprostivo i oni treba da idu u zatvor, rekao je gospodin Rumsfeld, a na pitanje novinara da li su tačne informacije o planovima za napad na Irak, on je rekao...

RUMSFELD: To jeste bio ratni plan. Bio je to dokumenat pripremljen tek do odredjenog nivoa, još neodobren od Dicka Myersa, još neodobren od Dona Rumsfelda. Ali, uopšte, ideja da postoji neko ko radi za Ministarstvo odbrane, ko je prošao provjeru za rad sa povjerljivim materijalima, a ko je tako neodgovoran da bi uzeo dokumenat koji bi Amerikance mogao koštati života ili onemogućiti ih da ostvare zadatak, ko bi mogao dati informacije nekoj stranoj zemlji - ta je ideja toliko nečuvena, tako jeziva - da sam odlučio da se pokrene istraga o tom curenju, bez obzira koliko to bude koštalo. I, drago mi je da jesam, rekao je ministar Rumsfeld.

XS
SM
MD
LG