Linkovi

U Izraelskom napadu na Gazu...23/7/02 - 2002-07-23


U Izraelskom napadu na Gazu ubijen je militantni vodja Hamasa i još 14 palestinaca, medju kojima su žena i djeca, dok je više od 100 osoba ranjeno. Palestinski svjedoci kažu da su Izraelski borbeni avioni tipa F-16 ispalili rakete na stambeno naselje u Gazi, okupiranoj od strane Izraela, te srušili više kuća. Palestinske novinske agencije navode da su Salah Shehade, njegova žena i troje djece, ubijeni kad je izraelski avion F-16 izbacio precizno navodjenu bombu na njihovu kuću u Pojasu Gaze. Gospodin Shehade bio je zapovjednik Izzadine al-Qassam, vojnog krila Hamasa. Izrael tvrdi da je on lično bio odgovoran za stotine napada na izraelske civile. Premijer Ariel Sharon opisao je taj zračni napad kao veliki uspjeh, ali je rekao da žali zbog smrti civila. Palestinski zvaničnici nazvali su ovaj napad ratnim zločinom i dodali da Izrael pokušava da sabotira mirovne napore.

Bio je to odvratan zločin, masakr kojeg niko ko je zdravog razuma i ko ima savijest ne može zamisliti. Pitam cijeli svijet, kako to da ne možete zaustaviti ove zločine protiv našeg naroda, posebno kada imamo pozitivnih inicijativa u svim pravcima, jedna od njih je bio susret pet naših ministara sa Izraelskim liderima, uključujući ministra vanjskih poslova Izraela Shimona Peresa, rekao je Palestinski predsjednik Yasser Arafat.

Hiljade Palstinaca su u znak protesta zbog izrelskog napada marširali ulicama pozivajući na osvetu. Duhovni lider militantne Palestinske organizacije Hamas sheikh Ahmed Yassin je na vijest o Izraelskom napadu rekao: Ovaj masakr, počinjen noćas od strane Izraela nije nešto na što možemo reagirati riječima. Mi ćemo na ovaj čin odgovoriti akcijom, rekao je sheikh Yassin.

Palestinske grupe pozvale su stanovništvo da danas obilježi dan srdžbe protiv ovog izraelskog napada. Izraelski radio izvijestio je o gotovo neprekidnim incidentima na nekoliko mjesta u Pojasu Gaze, navodeći da su palestinski militanti raketnim granatama i automatskim oružjem napadali izraelske vojne pozicije na tom području.

U prvoj rekaciji, glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je rekao da je Izraelska akcija bila nasilnička i da ne doprinosi miru. Ovaj izraelski napad naišao je na oštru osudu i u Evropi i arapskom svijetu. Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher optužio je Izrael da čini ratni zločin. Evropska Unija je napad nazvala nesrazmjernim i dodala da on ne može biti opravdan ni u kakvim uvjetima. Britanija je napad nazvala neprihvatljivim i kontraproduktivnim. Generalni sekretar UN-a Kofi Annan je osudio napad, rekavši da Izrael ima odogovornost da izbjegne gubitak života nivinih ljudi. Visoki komesar UN-a za ljudska prava Mary Robinson je rekla da je prema humanitarnom zakonu, bezobzirno ubijanje civila zabranjeno bez obzira na vojni značaj napadnutog cilja.

XS
SM
MD
LG