Linkovi

Lječenje kroz vojni kamp. 22/7/02 - 2002-07-22


Dječaci uzrasta 10-12 godina za boravak u kampu Štit i Mač nisu izabrani zato što obećavaju da bi jednog dana mogli biti ruski Rambo. Oni su se tu našli jer su to djeca koja piju, puše, drogiraju se ili pak potiču iz problematičnih porodica. Kampovi za takve dječake uobičajeni su u Rusiji, a ono po čemu se ovaj izdvaja je to što će okupljeni dječaci, pored ostalog, naučiti sastaviti i rastaviti pravi kalašnjikov i učiti gađati iz vazdušne puške uz vojne instruktore. Jedanestogodišnji Andrei Gusikov je jedan od tih 140 dječaka koji će u kampu, u kojem se obučavaju i pripadnici ruskog ministarstva unutarnjih poslova, provesti oko 3 sedmice.

Ovdje je prokleto dobro.... i tako daleko od kuće. Kod kuće ne postupaju sa mnom kako treba. Ovdje se prema meni odnose bolje - kaže Andrei.

Poručnik Leonid Semyonichev, jedan od instruktora kaže da se dječaci u kampu Štit i Mač ponašaju kao da su na ulici: Oni ne mogu biti ljubazni jedan prema drugom, ne možemo ih ostavljati same jer se odmah počinju tući i mi moramo uskakati i razdvajati ih. Ali, tokom vremena njihovo se ponašanje popravlja.

Čvrsta je disciplina unutar kampa i ”ratne igre“ su brojne. Dječacima je dozvoljeno da učestvuju u tim igrama. Sa njima razgovaraju psiholozi i doktori, hrana je dobra, prikazuju im se klasični ruski filmovi. Dječaci odlaze i u obližnje muzeje. Sa zida velike i zračne spavaonice na okupljene dječake sa velikog postera dobroćudno gleda i ruski predsjednik Vladimir Putin. Kratko rečeno, mnogi se nadaju da su kampovi ovakve vrste ono što je potrebno da se ti mali uličari drže dalje od ulice i da imaju svijetliju budućnost.

XS
SM
MD
LG