Linkovi

Prve dame Afrike osnovale Savez protiv AIDS-a. 19/7/02 - 2002-07-19


Prve dame iz gotovo 20 afričkih zemalja objavile su stvaranje jednog novog saveza za borbu proit AIDS-a na afričkom kontinentu. Ova organizacija: Afričke Prve Dame Protiv HIV-a i AIDS-a, osnovana je u Ženevi. Predstavnici 35 afričkih zemalja, uključujući i 18 afričkih prvih dama, prisustvovali su trodnevnoj konferenciji u Ženevi, organiziranoj pod sponzorstvom Ujedinjenih Naroda, kako bi dogovorili strukturu i precizirali ciljeve ove nove organizacije. Jaku podršku ovoj organizaciji pruža jedna privatna organizacija za borbu protiv AIDS-a, kojom predsjedavaju bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela i bivši američki predsjednik Bill Clinton. Prva dama Zambije, Maureen Mwanawasa, rekla je novinarima u Ženevi da je sigurna da će nova anti-AIDS organizacija dobiti jaku podršku i od nedavno osnovane Afričke Unije.

Mi smo se ovdje okupili uz blagoslov šefova država, koji su slučajno i naši muževi i koji su, u isto vrijeme i članovi Afričke Unije. Prema tome, prikupljanje podrške po toj liniji neće biti problem. Naši muževi znaju zašto smo mi ovdje i poštuju svrhu ove konferencije, rekla je Prva dama Zambije.

Premda je AIDS svjetski problem, Afrika je ipak najteže pogodjena. UN-ov Globalni Program Protiv AIDS-a saopštio je da u Africi živi 28 miliona ljudi sa virusom HIV, koji uzrokuje AIDS. Prema podacima UN-a, više od 60 procenata novih infekcija HIV-om dešava se medju ženama i djevojkama, i djevojke su pet puta sklonije toj infekciji nego njihovi vršnjaci mladići. To je razlog zbog kojeg članice ovog Saveza Prvih Dama kažu da će njihov primarni fokus biti obrazovanje žena i djevojaka kako da se zaštite od ove bolesti. Zvaničnici UN-a kažu da je 22 procenta populacije Zambije inficirano HIV-om. Zambijska prva dama, medjutim, tvrdi da preventivna zaštita i edukacioni programi smanjuju procenat infekcije u njenoj zemlji. Gospodja Mwanawasa kaže da je jedan od ciljeva novoformiranog Saveza i to da se sve prve dame Afrike nagovore da u svojim zemljama iniciraju sveobuhvatne programe na nivou zemlje za borbu protiv AIDS-a, i da te programe prošire po cijelom kontinentu.

XS
SM
MD
LG