Linkovi

Tražićemo od Beograda da uhapsi i izruči R. Mladića. 18/7/02 - 2002-07-18


Pred sutrašnju posjetu glavne tužiteljice Haškog tribunala, Carle del Ponte Beogradu, razgovarali smo sa njenom glasnogovornicom, Florance Hartmann. Tema razgovora bila je najavljena vrlo precizna i konkretna informacija o prebivalištu Ratka Mladića, dokumenat koji, sudeći po najavama medija, gospodja del Ponte namjerava predočiti jugoslavenskim vlastima. Medjutim, glasnogovornica Hartman ne želi iznositi detalje:

F. HARTMANN: Treba samo podsjetiti da tužiteljica već dugo vremena tvrdi da je Mladić u Srbiji, a naše tvrdnje su uvijek bile na bazi elemenata koje imamo. Idemo u Beograd, u kratku posjetu, u funkciji produbljenja saradnje - riječ je, dakle, o radnoj posjeti, a, izmedju ostalog, tražićemo da Beograd uhapsi i izruči Mladića, pošto još uvijek imamo podatke da je on u Srbiji.

VOA: Srpski ministar policije, Dušan Mihajlović izjavio je u srijedu, odgovarajući na najavu glavne haške tužiteljice, Carle del Ponte da će u petak u Beograd "donijeti tačnu adresu Ratka Mladića", da će policija "zajedno s Carlom del Ponte otići na adresu na kojoj ona tvrdi da se nalazi bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske". Imate li komentar na ovu izjavu?

F.HARTMANN: Neću da komentarišem, nije naš običaj da dajemo detalje...To je jedna radna posjeta, o čijem ćete sadržaju biti obavješteni.

VOA: Da li je moguće da se vaše posjeta okonča hapšenjem Ratka Mladića?

F. HARTMANN: Ratko Mladić je optužen za genocid na osnovu haške optužnice, potvrdjene od strane sudije i nema drugog izlaza nego da bude uhapšen i izručen. Pitanje da li je kriv ili nevin se može respravlajti samo pred sudijama, nikako drugačije... to važi za sve bjegunce koji su već optuženi, uključujući Mladića i Karadžića. Nastavićemo da pozivamo nadležne vlasti na njihove obaveze i tu nema ništa čudno, iako mediji to predstavljaju kao neku novost. Nije ništa novu u dužnosti Tribunala da traži izručenja bjegunaca, posebno kada zna gdje se nalaze.

XS
SM
MD
LG