Linkovi

Nova pravila prodaje automobila u Evropi? 18/7/02 - 2002-07-18


Evropska komisija je objavila radikalne promjene u načinu prodaje automobila u EU. Ta nova pravila su prošla svoj veliki test kada je komesar Evropske unije za pitanja konkurencije na tržištu Mario Monti predstavio svoj prijedlog članovima Evropske komisije. Novi prijedlozi za cilj imaju otvaranje tržišta automobilima većoj konkurenciji. Prema starim pravilima, razlike u cijenama novih automobila su mogle varirati i do 50% u različitim zemljama Evropske Unije. Predsjednik Evropske komisije Romano Prodi kaže da će nova pravila biti poštenija prema svima: Nova pravila će osigurati interese svih strana--vozača koji će sada imati veći izbor i konkurentnije cijene, te proizvođača koji mogu zaštititi vlastite modele i koji će također biti konkurentniji, kaže gospodin Prodi.

Montijev plan bi s početkom 2004 trebao ukinuti klauzulu iz osnova o slobodnoj trgovini unutar EU, kojom se sada omogućava automobilskoj industriji da nameće takozvana lokacijska ograničenja trgovcima. Nova pravila postaju neophodna jer sadašnja ističu u septembru. Medjutim, predloženi plan se suočava s protivljenjem Francuske i Njemačke. Wolfgang Rode, član odbora njemačke kompanije IG Metal kaže: Namjera Maria Montija je dati mogućnost prodavačima da uspostave prodajnu mreže po čitavoj Evropi. Prema njemu bi tada automobili trebali postati jeftiniji. Mi međutim vjerujemo da to ne služi interesima potrošača jer bi se troškovi za veću prodajnu mrežu također povećali. Naučna istraživanja pokazuju da bi se cijene automobila u tom slučaju povećale za 300 eura.

Proizvođači kao što su General Motors, Volkswagen, Renault i Peugeot Citroen insistiraju da nisu potrebne nikakve radikalne promjene. Novim pravilima se liberaliziraju opravke automobila s ciljem povećanja konkurencije, a nova bi pravila trebala podstaknuti prodaje i putem automobilskih supermarketa i interneta. Bilo kako bilo, još nije jasno da li će loakcijska ograničenja u prodajnoj mreži biti ukinuta, ili ne. Sigurno je jedino da su kupci zainteresiraniji za niže cijene, a proizvodjači za veću zaradu.

XS
SM
MD
LG