Linkovi

Američke i Britanske rekacije na Summit u Sarajevu. 17/7/02 - 2002-07-17


Sjedinjene Države odaju priznanje predsjednicima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije za njihovo učešće i rezultate postignute na njihovom sastanku, održanom 15. jula u Sarajevu. Napominjemo da je ovo bio prvi sastanak na vrhu ovih triju zemalja, od završetka sukoba u dugotrajnom procesu raspadanja bivše Jugoslavije. Posvećenost lidera ove tri zemlje tome da se faza nasilja definitivno okonča i da se kroz miroljubiv dijalog i pozitivnu razmjenu gradi budućnost tog regiona - predstavlja jedan novi optimističan duh koji se pojavio u tom dijelu svijeta. To predstavlja dobar uzor za budućnost. Pozdravljamo zajedničku deklaraciju izdatu na kraju ovog sastanka. Posebno, pozdravljamo njihovu podršku punoj implementaciji Dejtonskom Sporazumu i punoj saradnji sa Medjunarodnim Tribunalom za bivšu Jugoslaviju. Takodje, posebno naglašavamo i tražimo aktivnu primjenu njihovih obećanja o integritetu granica i omogućavanju povratka svih izbjeglih i raseljenih lica njihovim kućama, kao i o saradnji na podsticanju trgovinske razmjene i u borbi protiv organiziranog kriminala, kaže se u saopćenju za medije američkog State departmenta.

"Toplo pozdravljamo susret u Sarajevu i zajedničko saopštenje predsjednika Mesića, Koštunice i trojnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine", službeno je objavljeno iz ureda ministra u britanskom Foreign & Commonwealth Office, Denisa MacShanea u Londonu, javio nam je iz Brisela Elvir Bucalo.

"Susret u Sarajevu, prvo okupljanje sve tri strane od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, označava početak nove ere u medjusobnim odnosima tri države regiona", podvlači ministar MacShane, naglašavajući utisak kako j riječ o odlučnom raskidu sa prošlošću: "Konflikti i napetosti protekle decenije su konačno ostavljeni po strani. Umjesto njih, tri su države spoznale kako regionalna stabilnost i prosperitet mogu biti ostvareni samo dobrim susjedskim odnosima".

Zvaničnik britanske vlade ovom prilikom izražava uvjerenje kako su tri zemlje čvrsto opredjeljene ka zajedničkom djelovanju u pravcu pune provedbe Daytona, stvarajući uvjete za budući progres, povratak izbjeglih i raseljenih, pomažući jedni drugima "na putu za Evropu".

"Ukratko, izabrali su put progresa i reformi. Mi smo spremni da im u tome pomognemo", poručuje britanski ministar, Denis MacShane.

XS
SM
MD
LG