Linkovi

Bosna - država bez patriota. 17/7/02 - 2002-07-17


Današnji uvodnik "Frankfurter Algemeine Zeitunga" upozorava da je Bosna i Hercegovina, uprkos rezultatima koji su u njoj postignuti tokom sedam posljednjih godina, još uvek "država koju odbija značajan dio njenog stanovništva" Ugledni njemački list u tekstu pod naslovom “Država bez patriota”, primjećujući, ipak da je Bosna i Hercegovina dobila stabilnu valutu, policiju, čiji pripadnici znaju granice svojih dužnosti i prava, da se Srbi vraćaju u bošnjačka i hrvatska područja i obratno, te kako je zemlja primljena u Vijeće Evrope.

"Dva od tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine, medjutim, osjećaju državu u kojoj žive još uvijek kao nešto nametnuto. Njihovi interesi, ili ono što njihove političke vodje prodaju kao interese, suprotni su interesima zajedničke države", tvrdi uvodničar , koji dodaje da je to razlog situaciji u kojoj je "primat zajedničke države nad entitetima i dalje samo na papiru". Tak kada se to promijeni, država može funkcionirati , kaže Frankfurter Algemeine Zeitung. "Bosni i Hercegovini ne nedostaje samo patriotizam njenih gradjana, nego i sredstava da se prihvati svojih zadataka".

Tu su još tri vojske, u Republici Srpskoj, pa čak i u kantonima Federacije postoje ministarstva obrazovanja koja imaju svoje etničke nastavne programe." Segregacija nije izuzetak, nego pravilo, upozorava uvodničar, koji ukazuje kako zbog toga "stasava generacija koja će jednog dana možda smatrati normalnim etničke podjele kojima je prožet sveukupni javni život".

Medjutim, dok je BiH "poluprotektorat... u kojem Visoki predstavnik mora dekretom da uvodi neophodne reforme, populistima je lako". "Dekretima i otpuštanjima ministara se, na dugi rok, demokratiji ne pomaže, ali je angažovanje medjunarodne zajednice i dalje neophodno jer se "država sama od sebe ne mozze održati", konstatuje Frankfurter Algemeine Zeitung, koji dodaje kako će i dalje biti od ključne važnosti odnos Beograda i Zagreba prema osnaženju bosanskohercegovačke države.

Promjene u Hrvatskoj i Jugoslaviji su ostavile bez podrške nacionalističke stranke Srba i Hrvata u Bosni, ali tek na predstojećim izborima u oktobru će se pokazati da li je vrijeme 'nacionalističkih dinosaurusa', zaista prošlo, zaključak je Frankfuter Algemeine Zeitunga.

XS
SM
MD
LG