Linkovi

Nisam potvrdio nikakav pokušaj atentata. 17/7/02 - 2002-07-17


Mediji u Republici Srpskoj, kao i mnogi u Federaciji BiH, što je prenio i naš dopsinik, danas su objavili da je glasnogovornik misije UN-a Alun Roberts u Banjaluci potvrdio da su međunarodne policijske snage i SFOR imali informacije da se spremaju napadi na čelnike Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Jugoslavije, koji su se 15. jula sastali u Sarajevu. A, kako nam je javio Dragan Stegić, banjalučki mediji uz to su prenijeli da su prema nepotvrđenim izvorima, islamski militanti u okolini Travnika spremali napad protivavionskim projektilima na letjelicu kojom je na sarajevski samit doputovao predsjednik Savezne Republike Jugoslavije Vojislav Koštunica. Sobzirom da je usljedio demanti Misije UN-a, kolega Omer Vatrić je pojašnjenje zatražio od Aluna Robertsa.

A.ROBERTS: Bilo je to pitanje novinara Tanjuga u vezi dogadjaja prošlog vikenda na sumitu u Sarajevu oko nekih izvještaja koji su se odražavali na posjetu. Moj odgovor je u osnovi bio sasvim jasan. U petak uveče oko 10 sati Opreativni centar IPTF-a u Banjaluci je primio telefonski poziv sa informacijom, koju smo podjelili sa SFOR-om, koja se odnosila na moguću aktivnost u Kantonu 6 - Centralna Bosna, Travnik, Novi Travnik, koje bi mogle imati uticaja na one koji dolaze na sumit u Sarajevo. Precizna priroda infromacija nije bila jasna, Medjutim, IPTF je odmah kontaktirao ministarstvo unutarnjih poslova Kantona 6 u Travniku. Kao rezultat postavljen je veći broj kontrolnih punktova na putevima, koje je nadgledao IPTF, a uspostavila policija Kantona 6. Ja sam rekao s obzirom da tačna priroda aktivnosti, koje su trebale biti uznemiravajuće i koje je IPTF dobio telefonom prošlog petka, te da izvor tih informacija nije bio odredjen, policija koju smo kontaktirali preuzela je spomenute mjere predostrožnosti jer su mislili da se aktivnosti o kojima smo izvješteni mogu odraziti na posjetu konferenciji u Sarajevu. Ono što je izazvalo konfuziju je pitanje, koje mi je postavljeno sugerirajući da je to možda mogla biti neka namjera atentata. To je bilo u pitanju, koje mi je postavljeno ne u mom odgovoru. Ništa se nije desilo u Kantonu 6 i kao što znate sastanak u Sarajevu je bio pravi uspjeh. Ponekad kada dobijete ovu vrstu obaviještajnih podataka morate ih uzeti sa oprezom i to je učinjeno od strane policije u Kantonu 6, koja se na to fokusirala, ali se ništa nije desilo. Prema tome, čini mi se da su mediji od ovoga napravili mnogo više nego što je neophodno.

VOA: Kako se, po vašem mišljenu desilo da vaše riječi budu krivo interpretirane u većini medija.

A.ROBERTS: Ne znam. Novinari su me zvali i pitali jesam li rekao informaciju kao komentar o namjeri ubistva i ja sam odgovarao vrlo jasno - Ne, morate biti vrlo pažlljivi jer čini mi se da ljudi nekada žele nešto senacionalizirati, što može izazvati neke probleme, ili šta bilo, ako se nadje u medijima, ali takva vrsta optužbe, da kažem koristeći tu riječ, bila je ustvari u pitanju, a ne u odgovoru kojeg sam dao. Mislim da su mediji željeli sugerirati da se dešava nešto veliko i alarmirajuće i ko može biti odgovoran i stvorena je priča, koja ne stoji imajući na umu uspjeh skupa u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG