Linkovi

Linkoln centar u New Yorku....17/7/02 - 2002-07-17


Rođeni Alžirac Souad Massi je održao koncert na arapskom jeziku. Pjevači iz Egipta, Maroka i Izraela izvodili su muzičke numere koje su bila mješavina istočnjačkih i zapadnjačkih muzičkih stilova. Oni održavaju koncerte u Linkolnovom centru koji je ove godine ugostio umjetnike sa Srednjeg istoka, Irana i Sjeverne Afrike.

Direktor festivala Nigel Redden kaže da je ovaj program planiran prije nego je ovo područje privuklo pažnju nakon terorističkih napada od 11. septembra. Međutim, gospodin Redden vjeruje da festival može poslužiti kako bi se suprotstavilo negativnim stereotipnim razmišljanjima: Mislim da moramo zanti više o različitim dijelovima svijeta, ali definitvno sada moramo znati više o Srednejm istoku i šta se dešava u zemljama koje smo na neki način demonizirali. Mislim da umjetnost ima načina da prikaže ono humano lice ljudima sa kojima je teško komunicirati jer s njima ne dijelimo zajednički jezik.

Prema riječima gospodina Reddena najznačajniji događaj je bila premijera predsatve Taziyeh, jedine originale forme muzičkog teatra u islamskom svijetu: Taziyeh na perzijskom jeziku znači oplakivati i odnosi se na oko 200 epskih djela koja su stvorena u toku nekoliko stoljeća. Taziyeh se u Iranu obično izvodila nadomak iranskih većih gradova u otvorenim arenama. Muzičari i glumci su odjeveni u šarolike kostime, pretvarajući se da jašu na kamilama i konjima, kako bi prenosili dramatične priče koje su vezane za Muslimane Šiite.

Priča koja je predočena u Lincoln centru potiče iz 18 vijeka i naziva se ”Horova bitka“. Ona govori o generalu koji planira ubistvo unuka izaslanika Muhameda, ali koji se predomislio nakon što je čuo nebeske glasove. Hor i njegov mladi sin umiru kao mučenici štiteći Muhamedovog unuka, imama Huseina.

Međutim, produkcija TAZYIJEH je bila ugrožena određenim legalnim problemima. Naime, zvaničnici State Departmanata su zanijekali vize za desetoro od 28 članova trupe, jer se radilo o mogućim izbjeglicama koji bi iz ekonomskih razloga mogli potražiti ostanak u Sjedinjenim Državama. Bez potpunog tima, tri predsatve TAZYIJEH su otkazane. Direktor ovog projekta Mohhamad Gaffari je kazao da je razočaran jer su glumci koji su posvećeni ovoj predstavi ostali u Iranu. Na ovom festivalu prepletenost istočnjačkih i zapadnjačkih melosa predstavljena je i u dvije kineske opere i japanskoj predstavi pod imenom ”Pacific Overtures” rađenoj prema djelu amerikanca Stevena Sondhaima iz 1976 godine koja govori o prozapadnjaštvu Japana. Zabilježene su izvedbe i predstavnika ruske baletske škole i plesača iz Mozambika. Direktor Radden naziva suradnju između međunarodnih umjetnika pozitivnom stranom globalizacije koja zavisi od slobode putovanja: Mogu reći, da ukoliko ne budemo umogućnosti da pozivamo umjetnike da iz ostalih dijelova svijeta dođu u Ameriku, oni koji će biti gubitnici su Amerikanci.

U Lincoln centru su trakođer predstave izveli nekolicina američkih grupa kao što je plesna grupa Merce Cunninghama i umjetnica Laurie Andwerson.

XS
SM
MD
LG