Linkovi

Neslaganja unutar Kvarteta. 17/7/02 - 2002-07-17


Diplomati Ujedinjenih naroda, Evropske Unije i Rusije jučer su se oštro razišli sa administracijom predsjednika Busha oko budućnosti Yassera Arafata, ističući da je Palestinski lider legitimni vodja Palestinskog naroda. Takozvani Kvartet na sastanku u New Yorku pokušao je postići koncenzus oko najboljeg puta ka miru na Srednjejm Istoku.

Sjedinjene Države i njeni partneri u koordiniranju politike na Srednjem Istoku jučer su javno iskazali neslaganje oko budućnosti Palestinskog predsjednika Yassera Arafata, te oko toga da li je sigurnost preduvijet za progres u ostalim aspektima Izraelsko-Palestinskog sukoba. Pretstavnici Kvarteta, kojeg sačinjavaju Sjedinjene Države, EU, Rusija i UN, sastali su se u New Yorku prvi put od kada su Sjedinjene Države promijenile politiku na Srednjem Istoku pozivajući na novo palestinsko vodjstvo. Oni se jesu složili da će u naredne dvije sedmice Sjedinjene Države voditi tim na Palestinske teritorije kako bi Palestinskim zvaničnicima pomogli da reorganiziraju svoje snage sigurnosti, rekao je reporterima visoki komesar EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiar Solana. Neki koji su bliski sa direktorom CIA-e George Tenetom će ići prvi, a predstavnici sigurnosnih službi Egipta, Jordana i Saudijske Arabije će im se priključiti kasnije, rekao je gospodin Solana, dodajući da će poseban medjunarodni tim nastaviti rad na humanitarnoj i ekonomskoj pomoći Palestincima. Zvaničnici su rekli da neslaganje tokom dvosatnog susreta nije bilo toliko istaknuto, ali je dominiralo na pres konferenciji koju su kasnije održali Javier Solana, Colin Powell, Kofi Annan i Igor Ivanov. U okviru nove politike, objelodanjene 24 juna, Sjedinjene Države kažu da Palestinci moraju izabrati nove vodje prije nego Washington pomogne u stvaranju Palestinske države.

Na pres konferenciji državni sekretar Colin Powell je rekao: Većinu vremena mi smo utrošili na konkretne stvari, a ne na ličnosti. U vezi sa gospodinom Arafatom to je izbor kojeg konačno treba da učini Palestinski narod, kao što je predsjednik Bush rekao. Mi smo ovog jutra još jednom vidjeli rezultate terorističkih aktivnosti koje uzimaju živote nevinih Izraelskih gradjana i u isto vrijeme nanose štetu nadama, ukoliko u cijelini ne uništavaju nadu Palestinskog naroda za vlastitom državom. Mi ponovo, još jednom, osudjujemo takvu vrstu terorističkih aktivnosti. Prema tome, radi se o iznalaženju puta naprijed, a ne o ličnostima.

Ostali su se složili sa ciljem - Palestinska država u miru sa Izraelom, ali ne o tome kako to postići.

Jedino je na Palestincima da odluče koga hoće za svoje lidere. To je suvereno pravo Palestinskog naroda, a što se tiče Yassera Arafata, dok je on legitimno izabrani lider Palestine mi ćemo nastaviti da sa njim održavamo odnose, rekao je ministar vanjskih poslova Rusije Igor Ivanov.

Danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom Unijom je rekao: Na Palestinskom narodu je da odluči ko je njihov vodja. Oni će sada imati izbore i vidićemo ko će biti vodja nakon izbora, ali ko god to bude sa njim će Evropska Unija razgovarati. Zatim, dozvolite da komentiram, veoma je važno da se uspostavi sigurnost i mislim da je vrlo važno da ti ljudi koji su počinili zločin u Nablusu ne mogu zaustaviti proces u pravcu sigurnosti, političkih reformi i boljeg društvenog života u Palestini, rekao je danski minsitar, čija zemlja se trenutno nalazi na čelu rotirajućeg Predsjedništva EU.

Državni sekretar Powell, koji je pozdravio sastanak u New Yorku, rekao je da se prije svega mora stvoriti sigurnost za Izrael od Palestinskih napada u bilo kojem pokušaju riješavanja Izraelsko-Palestinskog sukoba, prije progresa na političkom i ekonomskom planu.

Ali to počinje sa iznalaženjem stabilnije situacije u pogledu sigurnosti. Dakle sva tri pravca su tu. Želio bih da oni mogu ići naprijed paralelno, ali dok ne budemo bolje vladali sigurnosnim aspektima i dok ne bude više akcija na humanitarnoj strani, oni će biti paralelni, ali neće biti tačno sinhronizirani jedan sa drugim, ali su svi važni. Mi znamo da konačno moramo doći do političkog sporazuma ovog sukoba, jer, kao što smo se svi složili i kako je Generalni sekeratr uparvo rekao, ne postoji vojno riješenje ovog konflikta, rekao je Colin Powell.

Sigurnost je ponovo naglašena nakon što je tog dana u Palestinskom napadu na autobus u blizini Izraelskog naseljeničkog mijesta na Zapadnoj Obali ubijeno 7, a ranjeno više od 20 Izraelaca.

Generalni sekretar UN-a Kofi Annan se založio za drugačiji pristup: Ja se slažem sa svim što je državni sekretar Powell rekao, ali želim da dodam da smo se svi složili da trebamo raditi na sigurnosti, ali čak ukoliko na planu sigurnosti ostvarimo neki progres, ukoliko na ostala dva plana ne postignemo napredak, to neće raditi, to će propasti, rekao je Kofi Annan.

Dan ranije, Colin Powell je sugerirao da bi se u New Yorku mogao postići kompromis oko Yassera Arafata, rekavši da je više nego voljan da razmotri prijedlog da Arafat bude čelna figura iznad predsjednika vlade, koji bi medjutim imao izvršnu vlast. Medjutim, gospodin Powell ni ostali iz Kvarteta jučer taj prijedlog više nisu komentirali.

Generalni sekretar Kofi Annan je rekao da ga je prije susreta Kvarteta nazvao Izraelski premijer Ariel Sharon zagovarajući široku medjunarodnu humanitarnu pomoć kako bi se olakšale patnje Palestinskog naroda. Državni sekretar Powell je rekao da Sjedinjene Države pozdravljaju Sharonovu ponudu. Kasnije se tokom dana gospodin Powell susreo sa ministrima vanjskih poslova Egipta i Jordana, te Saudijskim ambasadorom u UN-u.

XS
SM
MD
LG