Linkovi

G.W.Bush izložio plan nacionalne sigurnosti. 16/7/02 - 2002-07-16


Predsjednik Bush je danas ispred Bijele kuće izložio sveobuhvatnu nacionalnu sigurnosnu strategiju zaštite Amerike od terorizma uključujući korištenje američke vojske u osiguranju karantina tokom eventualnog napada biološkim oružjem i takozvane crvene timove, sastavljene od agenata koji treba da razmišljaju kao napadači kako bi se lakše otkrile slabosti istinskih terorista. Predsjednik Bush je Kongresu na razmatranje uputio plan koji će ga ovlastiti da stvori posebno ministarstvo za unutarnju sigurnost zemlje.

Ovaj sveobuhvatni plan odredjuje odgovornosti za federalne uposlenike, gradonačelnike, guvernere i gradjane. Sa jasnijom slikom naših odgovornosti, svi možemo bolje usmjeriti naš novac i naše snage, kako bi odgovorili tim potrebama. U ovom ratu protiv terorizma američki narod pokazuje veliku odlučnost. Naše jedinstvo je moćno oružje u toj borbi i dijelujući zajedno u stvaranju ministarstva za unutarnju sigurnost mi svijetu šaljemo signal da Kongres i vlada mogu raditi zajedno da zaštite američki narod i dobiju rat protiv zabluda, rekao je predsjednik Bush.

U kratkom obraćanju javnosti, u Vrtu ruža pred Bijelom Kućom, predsjednik je rekao da su teške odluke morale biti donesene kako bi se odgovorilo na problem lavirinta, s čim je on uporedio trenutnu strukturu federalne vlade, u kojem se preklapaju linije nadležnosti i odgovornosti. Nova nacionalna strategija će predsjedniku dati ovlasti da reorganizira ove federalne službe i agencije. Gospodin Bush je pozvao Kongres da raspravu o njegovom prijedlogu za novo Ministarstvo za unutarnju sigurnost zemlje - obavi, u oba svoja doma - prije početka odmora prvih dana augusta. Plan ove nove nacionalne strategije, prvi takve vrste u istoriji američke vlade, uključuje mjere za stvaranje zaliha vakcina za slučaj hemijskog ili biološkog napada, kao i prijedloge za bolju sigurnost granica. Od Kongresa se takodje traži da razmotri nove načine na koje bi mogli biti korišteni Nacionalna Garda i borbene zračne patrole. Jednim od prijedloga traži se usvajanje federalnih standarda za dobijanje vozačke dozvole, što će teroristima otežati dobijanje tog važnog identifikacionog dokumenta. Predsjednik je još prošlog mjeseca predložio da se u novo Ministarstvo uključe - cijele ili parcijalno - 22 agencije i službe, uključujući Tajnu Službu, Obalsku Stražu i Granične Patrole. Kongres još uvijek razmatra detalje tog prijedloga, koji mora dobiti odobrenje Kongresa prije nego stupi na snagu. Neki članovi Kongresa, medjutim, traže neke izmjene. Administracija navodi da mreža al-Qaida Osame bin Ladena i dalje ostaje najneposrednija prijetnja za Ameriku. Medjutim, kako je naglašeno, i druge organizacije, i domaće i strane, imaju i namjeru i sposobnosti za napade na Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG