Linkovi

P. Wolfowitz u Ankari. 16/7/02 - 2002-07-16


Razgovori zamjenika američkog ministra odbrane Paul-a Wolfowitz-a sa turskim premijerom Bulentom Ecevitom i turskim vojnim zvaničnicima su se, prema očekivanjima, trebali fokusirati na moguću vojnu akciju Sjedinjenih država protiv Turskoj susjednog Iraka. Gospodin Wolfowitz, kaže da je, tokom razgovora u Ankari, tražio gledišta Turske na moguće vojne akcije protiv Iraka. Turska je članica NATO-a, graniči sa Irakom i domaćin je zračnim bazama koje koriste Sjedinjene države i Britanija u održavanju zone zabrane leta iznad sjevernog dijela Iraka. Podrška Turske, kao zemlje na prvoj liniji mogućeg fronta prema Iraku, mogla bi biti ključna u bilo kojoj Američkoj vojnoj akciji protiv Bagdada. Govoreći reporterima nakon susreta sa premijerom Turske Bulentom Ecevitom, Paul Wolfowitz je rekao da je Turska imala široke i legitimne interese u Iraku.

Sjedinjene Države su jako zainteresirane za uspjeh Turske. Prema tome, za nas je vrlo važno da znamo kakva gledišta Turska ima, naglasio je gospodin Wolfowitz.

Turska se protivi vojnim akcijama protiv Iraka, plašeći se da sukob u regionu može dodatno ugroziti njenu krizu, pogoditi ekonomiju dok radi na primjeni posljednjeg multi-milijardijskog paketa pomoći od strane Medjunarodnog Monetarnog Fonda. Gospodin Wolfowitz je rekao da su Sjedinjene Države upoznate sa ekonomskim teškoćama Turske i da će učiniti sve što mogu da se one prevladaju. On je, takodjer, ponovo potvrdio stajalište Washingtona protiv stvaranja Kurdske države na sjeveru Iraka. Sjedinjene Države štite odmetnuti region od kada su se Kurdski borci oteli kontroli Bagdada tragom Zaljevskog rata 1991. Zvanična Ankara se plaši da se sukob u Iraku može preliti u južni dio Turske gdje separatisti već 17 godina vode borbu za Kurdsku samostalnost. Više od 30 hiljada ljudi je umrlo u borbama izmedju gerile i Turske vojske.

XS
SM
MD
LG