Linkovi

Reakcije nakon sumita u Sarajevu. 15/7/02 - 2002-07-15


Neformalni sastanak sa šefovima država imao je i visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, koji je nakon sastanka izjavio da ovakvi sastanci trebaju biti redovna aktivnost na putu ove tri zemlje prema Evropi. Drugim riječima, kako kaže, gospodin Ashdown, put do Brisela vodi kroz Sarajevo. Zajedničku izjavu, danas potpisanu u Sarajevu, gospodin Ashdown je označio važnom za život svih gradjana.

Britanska Ambasada u Sarajevu,takodjer pozdravlja danas potpisanu izjavu, smatrajući je pozitivnom i dalekovidom. Kako tvrde iz britanske ambasade, ova izjava označava početak novih regionalnih odnosa zasnovanih na uvažavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

I Jugoslovenski predsjednik Vojislav Koštunica ocijenio je večeras da je trojni samit u Sarajevu bio veoma uspješan i najavio da će isti takvi razgovori uslijediti u Beogradu i Zagrebu. Koštunica je novinarima na beogradskom aerodromu, po povratku iz Sarajeva, rekao da je razmotren povratak izbjeglica u matične zemlje, imovinsko pitanje izbjeglica i njihovo zapošljavanje. Učesnici samita u Sarajevu su, prema Koštuničinim riječima, potvrdili valjanost helsinškog principa nepovredivosti granica i Dejtonske mirovne konferencije.

Samit je pozdravio u ime misije UN u BiH i ambasador Jacquesak Klain ističući da je ovaj susret pokazao spremnost vodjstva ovih država da nakon decenije konflikata, rade na zajedničkoj evropskoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG