Linkovi

Maxime Brunerie pokušao izvršiti atentat na Jacquesa Chiraca 15/7/02 - 2002-07-15


Maxime Brunerie, 25-godišnji ekstremist koji je savladan nakon što je ispalio hitac iz sportske puške kalibra 22 mm u blizini francuskog predjsednika tokom jučerašnje parade u Parizu, je noć proveo u psihijatrijskoj sobi policijskog sjedišta. Bruneria su brzo savladali posmatrači, nakon čega ga je policija bacila na zemlju, stavila mu lisice na ruke i odvela ga. Jedan od turista, francuski Kanađanin, Mohamed Chelali, koji je bio svjedokom ovog incidenta, je za televiziju Reuters izjavio da je pomogao da se napadač savlada neposredno nakon što su ispaljeni hitci.

Čekali smo i vidio sam predsjednika Chiraca kako maše, i onda sam vidio nekoga s moje lijeve strane ko je držao pušku. On je bio dva, tri metra udaljen od mene. Netko se našao iza njega ko mu je gurnuo ruku i gurnuo njega i onda sam ja priskočio i s njegove puške uzeo nešto, ne mislim da je to bio šaržer, ali je bio neki metalni dio. Masa ljudi je počela da viče i zove policiju--činilo mi se kao dugo čekanje, vjerovatno je potrajalo dvije do tri minute dok nije stigla policija. Oni su došli i dao sam im metalni dio, kaže Mohamed Chelali, dodajući da je Brunerie izgledao veoma odlučan, ali opušten.

Kako je saopćila policija, Maxime Brunerie je pripadao nasilnom neo-nacističkom pokretu Group Union Defence. Novi šef Chiracove službe sigurnosti Nicolas Sarkozy je od policijskih zvaničnika zatražio izvještaj do sljedeće nedjelje o tome šta se može naučiti iz ovog incidenta.

XS
SM
MD
LG