Linkovi

Ako nismo potpisnici, onda ne podliježemo ni pod jurisdikciju Suda, 11/7/02. - 2002-07-11


GRINNEL:To se sve skupa ne bi trebalo odraziti na našu posvećenost BiH, niti bi se trebalo odraziti na ostale mirovne misije u svijetu. Mi ćemo biti dio mirovnih misija, nekako, na neki način. Medjutim, mi zaista ne možemo dozvoliti da američki vojnici u sastavu mirovnih misija podliježu pod nadležnost Međunorodnog krivičnog suda i nastojimo da iznađemo načina da dobijemo privremeni imunitet od tog Suda. Mi smatramo da , ako jedna zemlja nije potpisnica međunarodnog sporazuma kao što je onaj kojim se formirao ICC ili bilo kojeg drugog međunarodnog sporazuma, da u tom slučaju ona ne potpada pod jurisdikciju sporazuma. Mi poštujemo suverenitet ostalih zemalja..

VOA: Na pitanje da li Sjedinjene države sa zemljama koje su 1998. godine potpisale Rimski statut ,kao što je BiH, a u kojima Amerika učestvuje u mirovnim misijama, možda može postići neku vrstu posebnih sporazuma ili ugovora da se američki vojnici izizmu iz jurisdikcije ovog suda, gospodin Grinnel kaže:

GRINNEL:Mi pokušavamo da razvijemo najširi mogući spektrum zaštite kako bismo bili sigurni da se Amerikanci neće izvoditi pred ICC, tako da ćemo tražiti sva moguća sredstva da ih zaštitimo. Na pitanje da li u ovom trenutku postoji neki nacrt takvog bilateralnog ugovora, recimo između vlade BiH i američke vlade, glasnogovornik Grinnel kaže da on o tome ne zna.

XS
SM
MD
LG