Linkovi

Američki nuklearni otpad u Nevadi. 10/7/02 - 2002-07-10


Američki Senat odobrio je u utorak, 9 jula, javnim glasanjem vladin plan da stvori prvo trajno sve američko skladište nuklearnog otpada - u dubini planine Yucca, u pustinji Nevade. Ova usvojena mjera, koju je ranije odobrio i Zastupnički Dom, ide sada predsjedniku Bushu na potpis. Sa Capitol Hilla izvještava Deborah Tate.

Protivnici ovog plana, uključujući i demokratskog senatora Marca Daytona iz savezne države Minnesota, bezuspješno su iznosili argument da prevoz nuklearnog otpada do tog mjesta, kamionima ili vozovima, predstavlja veliki sigurnosni problem.

Jedan saobraćajni udes, jedno napuknuće posuda sa nuklearnim materijalom, ili - samo jedan napad - imaće velike razorne efekte na život ljudi i danas i za generacije koje dolaze - kao što to potvrdjuje samo jedan pogled na žrtve nuklearne nesreće u Černobilu, kaže senator Marc Dayton.

Pristalice ove ideje odbacuju takva upozorenja, kao republikanski senator Larry Craiga iz Idaho-a: Zašto se pravi ova uzbuna? Radi se o taktici. To je alarmistička politička taktika koja nastoji da uguši svaki ovakav napor.

Pogoni u planini Yucca treba da budu otvoreni 2010. godine, nakon što dobiju upotrebnu dozvolu od Komisije za Nuklearne Propise.

XS
SM
MD
LG