Linkovi

Govor je bio pošten, ali na tim kostima nije bilo dovoljno mesa. 10/7/02 - 2002-07-10


Dok se u američkoj javnosti pojačava ogorčenje zbog talasa skandala u velikim kompanijama, predsjednik Bush se zarekao da će slomiti korupciju i ekonomiju uvesti u eru novog integriteta. Demokratski lideri su u Washingtonu održali svoju press konferenciju - javno pozvavši gospodina Busha da napravi i korak više od retorike i da podrži donošenje zakonskih mjera koje će očistiti korporativnu Ameriku. Analitičari kažu da jučerašnji predsjednikov govor o odgovornosti u velikim poslovnim sistemima - ipak nije uspio da pobudi Wall Street na kojem akcije i dalje opadaju... Iz New Yorka izvještava James Donehower.

Greg Valerie je operativni direktor u Istraživačkoj Grupi Schwab Washington. Njegova reakcija na predsjednikov govor u više je navrata ponovljena u poslovnim krugovima: Mislim da je govor bio pošten, mislim da je njegov ton bio dobro odmjeren, mislim da je poruka dobro prenesena, ali moje je osjećanje da na tim kostima nije bilo isuviše mesa, rekao je Greg Valerie.

Predsjadnik je predložio da se Komisiji za sigurnost berzanske razmjene, federalnom tijelu koje nadgleda američki biznis, odobri dodatnih 100 miliona dolara kao pomoć u njihovom sprovodjenju postojećih zakona poslovanja. On je takodje preporučio da se uništavanje poslovnih dokumenta ubuduće tretira kao krivično djelo i da se udvostruče zatvorske kazne za prevare u vezi sa dokumentima o poslovanju. William Niskanen, predsjednik insituta Cato, neprofitne javne fondacije, kaže da ove mjere, medjutim, nisu dovoljne da bi se povratilo povjerenje vlasnika akcija nakon serije skandala koje su uzdrmale američki poslovni vrh. On, takodje, tvrdi da je predsjednik preskočio da progovori o specifičnim zakonskim promjenama neophodnim da bi se spriječile buduće zloupotrebe. Tara Alcantar je radila za WorldCom - koji je nedavno uzdrmao tržište objavljivanjem velikih razlika izmedju stvarnih i proknjiženih troškova svog poslovanja. Ona je takodje veoma skeptična u pogledu dubine efekta koji je ostvario predsjednikov govor: Djela govore glasnije nego riječi. Čujem mnogo riječi, ali ne vidim mnogo akcije. Nisam sigurna da li se radi o većim potezima ili se o njima samo govori, a ništa neće biti promijenjeno, kaže on..

Skepsu koju je izrazila gospodja Alcantar i većina posmatrača sa Wall Streeta - ne dijele svi. T.J. Rodgers, direktor kompanije Cypress Semiconductor, impresioniran je predsjednikovim stavom: On ima dva plana. Jedan je - da se o poslovanju izvještava javnije i preciznije nego do sada. Drugi je - kad ljudi krše propise, prema njima treba nastupiti strogo, poslati ih u zatvor. To je, po meni, u redu. Prevarante treba staviti u zatvor.

Njujorška berza i sama propisuje mjere za koje se nada da će doprinijeti reformi cjelokupnog poslovanja i tržišta akcija.

XS
SM
MD
LG