Linkovi

Mostar: Nema dokaza o namjeri atentata. 10/7/02 - 2002-07-10


Nema dokaza koji bi potvrdili špekulacije da je terorista osoba koja je krajem prošle sedmice uhapšena u Mostaru sa automatskom puškom sa optičkim nišanom i prigušivačem, dok je u isto vrijeme u tom gradu boravio komandant SFOR-a, John Sylvester. To je na današnjoj pres-konferenciji u Mostaru izjavio portparol SFOR-ove Multinacionalne divizije Jugoistok, Nicolas Rambaud.

Podsjećanja radi, tridesetjednogodišnja osoba, rodjena u Zenici, za koju su mediji objavili d se zove Adnan Kadrić, u subotu je u ulici Kneza Višeslava Humskog uhapšena, jer je u BMW kabrioletu, kojeg je vozio Kadrić, prilikom rutinske kontrole, pronadjena automatska puška «Hekler» sa optičkim nišanom i prigušivačem. Istog dana, u Mostaru je boravio komandant SFOR-a u BiH, američki general John Sylvester, pa je policija bila posvetila veću pažnju tom dogadjaju, zbog vrste pronađenog oružja i moguće veze sa pokušajem atentata na generala Sylvestera. Medjutim, portparol SFOR-ove Multinacionalne divizije Jugoistok, Nicolas Rambaud, danas je izjavio: Istraga nije prikupila bilo kakve dokaze, koji bi potvrdili medijske špekulacije da je uhapšeni mogući terorista. SFOR-ova istraga je završena danas i za nas, ova priča je potpuno završena.

SFOR-ov portparol potvrdio je za Glas Amerike da u policijskoj istrazi više ne učestvuju dva SFOR-iva istražioca, koji su ranije bili pridodati ovom slučaju.

Što se tiče hapšenja ove osobe u Mostaru, koliko ja znam, ovog trenutka, istraga dvojice SFOR-ovih specijalista, koja je počela prije dva dana, završena je i vjerovatno protiv njega neće biti nikakvih optužbi što se tiče mogućeg napada na generala Sylvestera.

MUP HNK je još ranije objavilo da je protiv Adnana Kadrića iz Zenice podignuta krivična prijava zbog sumnji u nedozvoljeno držanje oružja i falsifikovanje isprava. Iz Mostara, za VOA, Mirsad Behram.

XS
SM
MD
LG