Linkovi

Prodaja Američkih viza. 10/7/02 - 2002-07-10


Predjsednik Bush je od radnika uposlenih u federalnoj vladi zatražio da podrže njegov plan o stvaranju novog odjela za sigurnost u zemlji koji bi bio na nivou ministarstva. Predsjendik Bush se danas obratio oko 3 hiljade i 700 federalnih uposlenika u Washigntonu, rekavši da je delekosežna reorganizacija vlade neophodna kako bi se borilo protiv terorističkih napada. On je rekao da usprkos vrijednom radu vladinih uposlenika, 100 različitih agencija koje su sada odgovorne za domaću sigurnost predstavljaju nepresušiv izvor ključnih sredstava. On je također pozvao Kongres da brzo odobri zakon o stvaranju predloženog odjela. U međuvremenu dvoje službenika State Departmenta se nalaze pod istragom, kako je navedeno - zbog prodaje nekoliko desetina američkih viza državljanima zemalja Srednjeg Istoka. State Department je započeo istragu u svojim ambasadama širom svijeta - da bi utvrdio koliko su se ovakve zloupotrebe uopće mogle proširiti, a naročitu brigu predstavlja to ko je sve tako mogao doći u posjed američke vize i s kakvom namjerom.

Istraga se najviše fokusira na američku ambasadu u Qataru. Vladini izvori kažu da je najmanje 70 lica sa srednjeistočnog područja na ovaj način, uz nadoknadu, tačnije, mito visine i do 13 hiljada dolara, obezbijedilo američke ulazne vize. Juče su agenti Službe diplomatske sigurnosti pristupili jednom od dvoje zaposlenih, u čijoj je nadležnosti bila obrada zahtjeva za izdavanje američkih viza u Qataru, u periodu od aprila 2000. do juna 2001. Radi se o Amerikancu, koji sada živi u Virginiji. On je angažirao advokata i odbija da govori. Vlasti su odredile 24-časovni nadzor nad njim. Drugo osumnjičeno lice je jedna žena i ona se nalazi pod prismotrom u Jordanu.

Ako se pokaže da su oni bili umiješani u to, biće kažnjeni koliko god to zakon bude dozvoljavao kaže podsekretar u State Departmentu Grant Green.

Jedan od kupaca ilegalnih viza bio je, kako se navodi, Rasmi Al Shannaq, za koga se vjeruje da je stanovao sa dvojicom otmičara - terorista koji su izvršili napade 11. septembra. Saznalo se u medjuvremenu da je još jedan kupac vize, Ahmed Ahmad, stanovao sa njima.

Opšta potraga za 70 nosilaca lažnih viza traje već nedjeljama, a dio njih je već u pritvoru.

Uhvatili smo 31 od 70, a 28 ili 29 smo još identificirali i agresivno tragamo za njimakaže gospodin Green.

Agenti sada pokušavaju da rekonstruišu šta je svaki od ovih osumnjičenih uopšte radio u Americi.

XS
SM
MD
LG