Linkovi

Novi film reditelja ”American Beauty“ 10/7/02 - 2002-07-10


Britanski rediteljaSam Mendes, poznat je po filmu American Beauty, koji je prije dvije godine osvojio tri Oscara - za režiju, sliku i najboljeg glumca. Njegov novi film Road to Perdition, čija je svijetska premijera bila u utorak (9. jula) u New Yorku uz prisustvo zvijezda Tom-a Henks-a i Paul-a Newman-a, u američkim se kinima počinje prikazivati 12 jula.

Novi film Sama Mendesa govori o vremenu velike depresije i gangsterskih bandi 1930-tih u predgradjima Chicaga. U slobodnijem prevodu mogao bi se zvati Put u pakao, ili Put u propast.

To je priča o očevima i sinovima. To je priča o odrastanju dijece u boljem svijetu od onog u kojem su odrastali njihovi očevi ...sinovima oslobodjenim tereta svojih očeva ...slobodnim od očevih grijeha...ali sa znanjem šta su njihovi očevi žrtvovali ili postigli, kaže Tom Henks, koji u filmu igra usvojenog sina šefa bande, kojeg igra Paul Newman. On u filmu kaže: Sinovi su stavljeni na zemlju da bi pravili probleme svojim očevima. To, ustvari čini ključni okvir teme filma. Uz Henksa i Newmana, u ovom filmu glavna je zvijezda ipak 12-to godišnji diječak kroz čije oči se ogleda cijela drama. Njega igra relativno novajlija u svijetu filma Tyaler Hoechlin. Reditelj Sam Mendes kaže: Volim ovu grubu, istinski nesentimentalnu priču o ocu i sinu usred filma. I volim to vrijeme, tu mitsku pozadinu filma, cijelu skalu toga na platnu. Film je baziran na crtanom romanu Maxa Allana Collinsa iz 1998.

XS
SM
MD
LG