Linkovi

Predsjedništvo BiH sa Visokim predstavnikom. 9/7/02 - 2002-07-09


Na današnjem sastanku članova Predsjedništva sa Visokim predstavnikom, razgovarano je o trojnom sastanku šefova država BiH, Jugoslavije i Hrvatske, koji će se održati u Sarajevu, 15. 07. ove godine. Predsjedavajući Belkić je naglasio da bi ovaj sastanak trebao rezultirati zajedničkom izjavom koja će naglasiti orijentaciju ovih država prema budućnosti, koja je, prema njegovim riječima, u evropskim integracijama. Članovi Predsjedništva BiH i predsjednici Hrvatske i Jugoslavije, Stjepan Mesić i Vojislav Koštunica, razgovaraće o pitanjima od suštinskog i životnog značaja za gradjane, a to su ostvarivanje imovinskih i socijalnih prava, povratak izbjeglica, uspostavljanje ekonomske saradnje i razmatranje mogućnosti za zajednički nastup tri susjedne države na inostranim tržištima, u skladu sa njihovim komplementarnim mogućnostima. Prema riječima Paddy Ashdown-a, koji će prisustvovati jednom dijelu sastanka, on će predstavvljati prekretnicu za budućnost ove tri zemlje. Inače, danas su članovi Predsjedništva BiH razgovarali u Sarajevu sa visokim predstavnikom za BiH Peddy Ashdown-om o mandatu UN misije u BiH. Kako je novinarima nakon sastanka saopćio Predsjedavajući Predsjedništva BiH Beriz Belkić, postignuta je saglasnost da nedavna dešavanja u vezi mandata UN misije u BiH neće dovesti do destabilizacije BiH i regiona. "Uvjereni smo da će u okviru Vijeća sigurnosti UN, uz podršku Evropske Unije i bh.vlasti, biti pronađeno najbolje rješenje za ovu državu i UN misiju", dodao je Belkić. Prema njegovim riječima, BiH smatra izuzetnim važnim prisustvo američkih mirovnih snaga, ali istovremeno podržava i EU i njenu spremnost da preuzme odgovornost za mirovni proces u BiH.

Kako je rekao visoki predstavnik Paddy Ashdown, "sad je sasvim vjerovatno, čak možda i sasvim sigurno da će se pitanje Međunarodnog krivičnog suda i mandata UN-a u BiH riješiti možda i prije samoga roka ili u toku 16. jula". Po njegovim riječima, čak iako se to ne dogodi, nema mjesta pesimizmu, jer su nadležni organi BiH skupa sa EU, u potpunosti voljni, spremni i odlučni da popune tu prazninu kako se ne bi dogodilo ništa što bi bilo štetno za sigurnost BiH. G.Ashdown je istakao kako se ne radi o tome da bi se iz BiH mogli povući angažman, podrška, resursi, snage, trupe i osoblje SAD-a.

"Ne dovodi se u pitanje povlačenje svega toga, ni mirovnog procesa, ni procesa uvođenja stabilizacije u BiH. To pitanje se odnosi samo na Misiju UN-a u BiH", kazao je Visoki predstavnik, izražavajući sigurnost u to da će se cjelokupan ostali angažman SAD-a zadržati u BiH. Međutim, prema njegovim riječima, ukoliko se to ipak desi na kraju i s UN-om, bit će teško, ali neće biti katastrofa.

XS
SM
MD
LG