Linkovi

Dolazi li Mesija?, 5/7/02. - 2002-07-05


Vlažna mrlja, koja je oko 40 cm duga, i deset cm široka, se ove nedjelje pojavila na kamenom licu uklesanom u Zid Plača, i od tada se nikako ne suši. Jedan od posjetitelja kod zida plača kaže:

U Kabali, jevrejskoj svetoj knjizi je zapisano, da je vrijeme kada voda krene da teče s brda Ararat, to vrijeme povratka Mesije, za sve narode svijeta. To je vrijeme sada došlo. Moramo biti dovoljno optimistični i pripremiti se kako god znamo da dolazak Mesije.

Rabin Shmuel Rabinovitch kaže da ovu vlažnu mrlju neki vide kao simbol uništenja hrama, te da zid plače zajedno s ljudima u ova teška vremena, kada se ubijaju djeca i kada se ljudi suočavaju s teškoćama, patnjama i smrću. Međutim arheolog Jon Seligman kaže:

Mi smo još u procesu nadgledanja šta se tačno dešava s vlažnom mrljom. U ovom trenutku ne znamo tačan razlog, ali, iz dosadašnjeg iskustva, mogli bi smo naslutiti da je ona uzrokovana nekim fizičkim problemom jedne od cijevi, ili nečeg sličnog.

Neki jjevrejski mistici kažu da su znak Mesijinog dolaska suze na zidu plača neposredno prije jevrejskog praznika Tisha B av-a koji ove godine počinje 17 jula.

XS
SM
MD
LG