Linkovi

Reakcije iz BiH: U najgorem slucaju, moguć bilateralni sporazum, 4/7/02. - 2002-07-04


Prijevremeno povlačenje Misije UN iz BiH ugrozilo bi reformske procese i dovelo u pitanje počete projekte izgradnje instiucija BiH, stav je predsjedavajućeg Vijeća ministara. Na pitanje šta je moguće poduzeti ukoliko Mandat Misije UN u BiH bude okončan 15. jula, odnosno ukoliko do tada ne bude postignut dogovor u Vijeću sigurnosti o produženju mandata, Mikerević je kazao kako postoji mogućnost eventualnih bilateralnih sporazuma.

Ministarstvo vanjskih poslova, BiH pozdravlja napore Vijeća sigurnosti UN u iznalazenju rješenja problema vezanih za učešće SAD u mirovnim misijama UN.

U MVP očekuju da će period do 15 jula biti iskoristen kako bi bilo pronađeno rješenje koje će omogućiti realizaciju preostalih zadataka mandata Misije UN u BiH, te nesmetano i organizirano preuzimanje policijske misije u ruke Evropske unije.

Visoki predstavnik Paddy Aswhdown pozdravio je odluku o produzenju mandata Misije UN do 15 jula, sto je narocito vazno zbog održavanja komemoracije u Srebrenici, 11 jula. G Ashdown, koj ise jučer sastao sa zvaničnicima EU u Briselu, ohrabren je spremnošću ove institucije da popuni prazninu koja bi se javila zbog mogućeg prekida mandata Misije UN u BiH. Glasnogovornica misije UN u BiH Kirsten Haupt izjavila je da će se u narednim danima nastaviti intenzivne konsultacije u Vijeću sigurnosti kako bi se pronašlo rješenje o sporu o Medjunarodnom krivicnom sudu. U međuvremenu, kazala je gospodja Haupt, Misija UN u BiH nastavit će implementaciju svog mandata.

I Misija OSCE u BiH , pozdravila je ovakvu odluku Vijeća sigurnosti, kako bi se dobilo vrijeme da se riješe nesporazumi koji su blokirali produženje Misije protekle nedjelje.

Na osnovu preliminarne analize informacija koje je SFOR dobio pretragom kuće porodice Karadzic u utorak, SFOR je danas potvrdio da postoji snažna veza izmedju ilegalnih aktivnosti u BIH te zaštite i pružanja sklonista Radovanu Karadzicu.

Operacije SFORA nece se ograničiti samo na pokušaje hapšenja, što je pokazala i operacija u utorak. Ova operacija je pokazala da će ljudi i mjesta povezani sa Karadžićem i drugim osobama optuženim za ratne zločine također biti praćeni, rekao je Scot Lundy, glasnogovornik SFOR-a.

Među stvarima koje je SFOR sakupio tokom ove pretrage bilo je i nekoliko lažnih pasoša koji su jasno povezani s članovima porodice Karadžić. Lundy, međutim, nije mogao govoriti o detaljima u vezi sa pasošima "jer je to u interesu ostvarivanja pravde".

Sve dok se Karadžić sam ne preda SFOR će nastaviti da neumorno radi na njegovom privođenju pravdi. Komandant SFOR-a John Sylvester je rekao da vladini zvaničnici moraju izvršiti pritisak na Karadžića i one koji ga podržavaju te da moraju raditi na njegovom privođenju u Hag, kazao je Lundy.

SFOR-ove operacije će se nastaviti ne samo na prekidu ilegalnih aktivnosti nego da se ograniči i Karadžićeva sloboda kretanja.

Karadžić će biti uhvaćen, poručio je Lundy.

XS
SM
MD
LG