Linkovi

Nova rasprava o ostanku Amerikanaca za 15 dana, 4/7/02. - 2002-07-04


Sjedinjene Države su odbile odobriti obnovu mandata na punih 6 mjeseci, sve dok Vijeće Sigurnosti ne pristane da izuzme američke vojnike iz jursidikcije Suda. Tako je Vijeće sigurnosti je u posljednji trenutak, prije noćašnjeg isteka roka, produžilo misiju policije UN-a u BiH. Medjutim, dan mučnih rasprava ponovno dolazi za dvije nedjelje, kada Vijeće Sigurnosti ponovno bude sučeljeno s odlučivanjem o tome hoće li se Amerikanci izuzeti iz jurisdikcije Medjunarodnog Krivičnog Suda. Iako se članice Vijeća Sigurnosti protive bilo kakvom izuzimanju od jurisdikcije suda, diplomati sada ipak traže načina da se pronadje neki kompromis s Amerikancima. Niko ne bi volio da se najjača svjetska sila povuče iz svih mirovnih misija. I Washington takodjer kaže kako bi želio ostati dio UN-ovih misija. Američki ambasador u UN-u John Negroponte je izjavio kako vjeruje da će njegove kolege u Vijeću Sigurnosti žele nastaviti razgovore o pronalaženju rješenja za situaciju:

Mislim da još niko nije potpuno zatvorio vrata pred načim zahtjevima. Na toj osnovi smo i došli do zaključka da bismo trebali omogućiti nastavak razgovora slijedeće nedjelje, kaže ambasador Negroponte.

Sjedinjene Države su medjutim jasno i glasno objavile da će koristiti pravo veta da ukinu misiju u BIH, ako se ne udovolji njihovim zahtjevima. Evopska Unija, koja bi u Decembru trebala službeno preuzeti ulogu policijskih snaga u BIH, je naznačila da je spremna to učiniti ranije.

XS
SM
MD
LG