Linkovi

Pojačana sigurnost za Dan Neovisnosti. 3/7/02 - 2002-07-03


Dok se Amerikanci pripremaju za proslavu Dana nezavisnosti 4. jula policija i agencije za zaštitu bezbjednosti su stavljeni u stanje pripravnosti. Nakon napada od 11. septembra,na dan proslave 4. jula, sigurnosne mjere širom Sjedinjenih Država biće pooštrene kao nikada do sada.

4. juli u Washingtonu je obično vrijeme za proslavu i odavanje počasti. Cjelodnevnu proslavu na velikom travnjaku u centru grada, takozvanom nacionalnom mall-u, kruniše vatromet. Ovogodišnji program proslave se ne razlikuje u mnogome od prethodnih godina osim što sadrži neke novine - povećane mjere sigurnosti. Zvaničnici policije kažu da će gotovo 60 hektara mola biti okruženo duplom ogradom. Posjetioci će morati proći kroz aparate za skeniranje koji će biti postavljeni na 24 lokacije. Policajci će ručnim detektorima za otkrivanje metala pregledati torbe i priručne frižidere. Na rijeci Potomac je određena tampon zona kako bi se brodovi držali dalje od obale. FBI je zatražio od policije širom Sjedinjenih Država da bude izuzetno oprezna jer kako kažu, politički i kulturni značaj ovoga dana može privući nove nevolje. Neki od posjetilaca na Nacionalnom molu kažu da ih prijetnja od terorističkog napada neće spriječiti da uživaju u manifestacijama u povodu 4. jula. Ja ću živjeti svoj život. Ako će se nešto dogoditi - dogodiće se, kaže jedan od posjetilaca Washingtona. Drugi su opet oprezniji: Ako se to zaista desi ne bih želio da budem tu. Radije ću biti na sigurnom da ne bih poslije žalio, kaže drugi gost američkog glavnog grada.

Šef policijskih snaga koje obezbjeđuju zgradu Kongresa Terrence Gainer i jednima i drugima poručuje: Na stotine i stotine policajaca širom Sjedinjenih Država su tu da zaštite ljude i to je ono što ćemo i uraditi.

U njujorškoj luci koja je tradicionalno mjesto održavanja vatrometa u povodu 4. jula, gradonačelnik Michael Bloomberger poziva građane da se pridruže proslavi Dana nezavisnosti dodavši da će to biti najbolji način da se pokaže teroristima da nisu uspjeli.

XS
SM
MD
LG