Linkovi

C.Powell - Z. Lagumdžija, telefonom razgovarali u vezi Misije UN-a u BiH. 2/7/02 - 2002-07-02


Državni sekretar SAD Collin Powell i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sinoć kasno razgovarali su telefonom o najnovijem razvoju događaja oko produženja mandata Misije UN-a u BiH. Američka administracija će, kako je kazao državni sekretar Powell u telefonskom razgovoru, raditi na iznalaženju rješenja koje će osigurati dalju stabilizaciju i razvoj BiH i regiona u cjelini. On je tom prilikom negirao špekulacije o američkom povlačenju iz stabilizacijskih snaga u BiH, podcrtavši još jednom odlučnost SAD za prisustvom u BIH i regionu. «Nećemo dozvoliti da ostane nedovršeno ono što smo ovdje započeli», kazao je Powell. «Svjesni smo značaja američkog prisustva u BiH i stoga ohrabruje odluka administracije predsjednika Busha da i u narednom periodu pomogne domaćim vlastima u izgradnji samoodržive BiH», kazao je dr Lagumdžija. On je istaknuo kako vjeruje u američku privrženost stabilizaciji i demokratizaciji kako BiH, tako i cijelog regiona.

Vlasti Bosne i Hercegovine će u pojedinačnim kontaktima sa zemljama koje sudjeluju u Misiji UN-a razmotriti mogućnost sklapanja bilateralnih ugovora kako bi se osigurao ostanak tih zemalja u BiH u slučaju usvajanja odluke o povlačenju Misije UN-a. Ovo je zaključeno na današnjoj izvanrednoj sjednici Predsjedništva BiH kojoj je prisustvovao i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija. Odredjeni kontakti već su uspostavljeni i kod svih zemalja koje sudjeluju u Misiji UN-a postoji spremnost da se stvari bilateralno urede. Problem je, medjutim, upozorava ministar Lagumdžija, što nekim zemljama ustavne odredbe traže dugotrajnu proceduru za takva riješenja. Lagumdžija kaže kako će i planirani dolazak policije Europske unije morati biti ubrzan. Važno je, kaže ministar vanjskih poslova, da BiH u ovom trenutku ima punu potporu SAD-a, EU i NATO-a, koji rade na nalaženju najboljeg riješenja. Član Predsjedništva BiH Jozo Križanović je napomenuo kako je najavljeni odlazak Misije UN-a isključivo posljedica sukoba unutar UN-a, te da nema nikakve veze s odnosom članica UN-a prema BiH.

Predsjedništvo smatra da prijevremeno povlačenje može imati negativne posljedice na BiH, ali ne može ugroziti stabilnost zemlje niti započete procese reforme policije i uspostave sustava državne granične službe. U Vijeću sigurnosti UN-a nastavljaju se konsultacije i rasprava o produženju mandata UN-misije u BiH, izjavila je danas glasnogovornica UN-misije u BiH Kirsten Haupt na pres-konferenciji u Sarajevu. Ona je potvrdila kako UN-misija u međuvremenu nastavlja svoje programe pomoći agencijama za provedbu zakona u BiH. Implementacija mandata poslije 3. jula bit će predmet daljnih odluka Vijeća sigurnosti UN-a, kazala je Haupt.

XS
SM
MD
LG