Linkovi

Vidjelo se da jedna osoba diktira sve! 2/7/02 - 2002-07-02


Ambasador Petritsch je danas haškim sudijama potvrdio kako je Milošević, u vrijeme kada je cijela medjunarodna zajednica bila angažirana na iznalaženju političkog rješenja kosovske krize, imao apsolutnu kontrolu nad zbivanjima, te, s tim u vezi, i donio odluku o prekidu mirovnih pregovora u Rambouilletu.

"Sve je pokazivalo da je jedna osoba diktirala sve. To je bio gospodin Milosevic", kaže Petritsch, svjedočeći o svojim susretima sa optuženim u vrijeme kada je bio austrijski ambasdor u Beogradu, te, nakon toga, posebni izaslanik Evropske unije za Kosovo. On je, potom, zajedno sa američkim posrednikom Christopherom Hillom tokom pregovora u francuskom gradiću početkom 1999. nastojao iznaći političko rješenje krize.

Miloševićev nalog srpskoj delegaciji u Rambouilletu da odbaci već postignuti sporazum o medjunarodnom prisustvu na Kosovu, Petritsch smatra ključnim razlogom propadanju pregovora.

"Bilo je sasvim jasno da je jugoslavenska delegacija dobila instrukcije da ne postigne pozitivni ishod", kaže Wolfgang Petritsch.

Uz to, on je svjedočio o upozorenju koje mu je prenio jedan od članova srpskog pregovaračkog tima. Prema Petritschu, Vladimir Štambuk ga je upozorio kako će, otpočnu li zapadni vojni saveznici bombardiranje Srbije, doći do masakra na Kosovu, koji će počiniti vojska i policija.

"Bio sam zaprepašten", kaže danas haškim sudijama Wolfgang Petritsch.

Dobivši priliku da unakrsno ispituje svjedoka optužbe, bivši jugoslovenski predsjednik je ustvrdio kako je Petritscheva interpretacija razgovora sa Štambukom "zlonamjerna i netačna", a svojim je istupom nastojao opravdati stajalište po kojem je "suverena država bombardirana zato što nije prihvatila ultimatum".

XS
SM
MD
LG