Linkovi

Počeo s radom prvi medjunarodni krivični sud, 1/7/02. - 2002-07-01


Međunarodni krivični sud je privremeno smješten u predgrađu Den Haga. Članovi pripremnog tima rade na pripremama za dolazak 18 sudija i glavnog tužitelja koji bi trebali stići početkom naredne godine. Šef tima koji predstavlja prethodnicu, Sam Muller naglašava da će njegov tim uraditi sav pripremni posao.

Tim će se sastojati od otprilike osam ljudi, stručnjaka u polju sigurnosti, tehnologije, financija i mi ćemo uraditi koliko god možemo pripremnog rada kako bi omogućili da sud započne s radom nakon što se usvoji njegov prvi budžet u septembru. Osim toga, mi imamo i važnu funkciju čuvanja, što znači da uspostavljamo sisteme koji nam omogućavaju da uzememo dokaze ili bilo kakav drugi materijal koji se daje sudu. Do danas smo uspostavili te sisteme kako bi registrirali materijal i to ćemo staviti na sigurno mjesto u skladu s međunarodnim standardima. Mi ćemo to sve dati tužitelju kada on ili ona preuzmu dužnost tokom sljedeće godine, kaže Sam Muller.

Ne očekuje se da će sud početi s pravim radom do februara 2003. Očekuje se da će zemlje koje podržavaju sud, a do sada su ga ratificirale 74 zemlje, izabrati sudije i tužitelja u januaru sljedeće godine. Ne očekuje se ni da će Međunarodni krivični sud započeti istraživati slučajeve do kraja 2003 godine. Bilo ko, od šefa države do običnog čovjeka s ulice, će biti podložan suđenju na međunarodnom krivičnom sudu zbog narušavanja ljudskih prava, uključujući sistematska ubistva, mučenja, silovanja i seksualno ropstvo.

XS
SM
MD
LG