Linkovi

Nove donacije za Srebrenicu, 1/7/02. - 2002-07-01


To je danas izjavio novinarima zamjenik federalnog ministra socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Mijat Tuka nakon završenoga jednodnevnog rada te konferencije u Sarajevu.

Donatorska konferencija za podršku održivom povratku u Srebrenicu danas je završena, ali se, , očekuje da će mnoge kompanije iz različitih dijelova BiH koje danas nisu mogle doći dati svoj doprinos ispunjavanjem donatorskog obrasca i uplatom sredstva u Fond za održivi povratak u Srebrenicu.

Prvu domaću donatorsku konferenciju za održivi povratak u Srebrenicu jutros je zvanično otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Beriz Belkić, rekavši kako je "ovo prilika koja se ne smije propustiti".

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je kazao da je to projekt koji na neki način poziva međunarodnu zajednicu da slijedi gradjane ove zemlje, jer,kako kaze Lagumd`ija niko ne može bolje voditi ovakav projekt od ljudi koji svojim primjerom pokazuju da žele da se vrate".

Podršku organizaciji donatorske konferencije za održivi povratak u Srebrenicu dali su predsjednici FBiH i Vlade FBiH , ambasadori akreditirani u BiH, i to Egipta, Malezije, SAD-a, Danske i Irana, te šef Misije UNHCR-a u BiH Werner Blatter. Danas je najveći donator bila Vlada FBiH, koja je svojom odlukom od petka izdvojila iz proračunskih rezervi 500.000 KM. Mijat Tuka je kazao da je, prema nezvaničnoj informaciji kojom on raspolaže, danas i Javno preduzeće Elektroprivreda BiH izdvojilo na sjednici Upravnog odbora 500.000 KM u Fond za održivi povratak u Srebrenicu.

Osim Vlade FBiH i Elektroprivrede priloge u donatorskim sredstvima dali su i javna preduzeća i privatne kompanije iz različitih dijelova BiH, uglavnom iz Federacije.

Visoki Predstavnik sreo se danas i sa Majkama Srebrenice. Predsjednica ovog udruženja Munira Subašić izjavila je novinarima nakon sastanka da je visoki predstavnik obećao da će idejno rješenje za memorijalni kompleks biti urađeno do 2. avgusta kako bi pokop Srebreničana stradalih u genocidu tokom rata mogao početi u septembru. Prema riječima visokog predstavnika, neophodno je prvo objaviti tendere, dobiti ponude i izabrati izvođače kako bi na jesen mogla početi izgradnja. Razgovarano je i o potrebi hap{enja osumnjicenih za ratne zlocine,sto je po rijecima predstavnika udruzenja,glavni preduvjet povratka u ovaj dio BiH.

XS
SM
MD
LG