Linkovi

Amerikanci zadovoljni Summitom G-8. 28/6/02 - 2002-06-28


Lideri industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta su, na samitu u Kanadi, obećali izgraditi novo partnerstvo za ekonomski i politički razvoj u Africi, te borbu protiv terorizma. Lideri Grupe 8, koju sačinjavaju Sjedinjene države, Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Japan, Italija i Rusija, su okončali dvodnevne susrete u izoliranom odmaralištu u blizni Kalgarija, sporazumom da se poveća pomoć i strana investiranja u Africi. Oni su se također složili o 10-godišnjem programu za demontiranje zaliha oružja za masovno uništenje iz sovjetske ere, kako ne bi došli u ruke terorista. Nakon održanog summita najviši zvaničnici Buhove administracije kažu da su zadovoljni radom grupe 8 u Kanadi.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice je izjavila da je na samitu razgovarano o nizu prioriteta administracije kada je u pitanju vanjska politika. Ona je posebno istakla akcije u borbi protiv terorizma, rekavši da je ovo prvi susret grupe 8 nakon terorističkih napada na Sjedinjene države 11 septembra: To su sve lideri koji pružaju veliku podršku u borbi protiv terorizma. I ovaj im je samit pružio priliku da se sastanu, da razgovaraju o napretku u ratu protiv terorizma i da razgovaraju o načinima za poduzimanje daljnjih koraka.

Gospođa Rice je rekla da su na samitu postignuta dva veoma važna sporazuma. Jedan za cilj ima povećanje sigurnosti za ljude i robu koja se prevozi zračnim ili morskim putem. Drugom se Rusiji obezbjeđuje 20 milijardi dolara u periodu od 10 godina kao pomoć u pokrivanju troškova za demontiranje biološkog, hemijskog ili nuklearnog oružja. Cilj je spriječiti da ta vrsta oružja ikada padne u pogrešne ruke: S obzirom na terorizam kojeg često navode oni koji su zabrinuti za ostavštinu ovog oružja za masovna razaranja, smatramo da je ovo veoma važna inicijativa i zadovoljni smo da je do nje došlo.

Condoleeza Rice je dodala da je predsjednik Bush bio veoma zadovoljan da može provesti vrijeme s afričkim liderima, te da je zadovoljan da je na samitu usvojen njegov stav da svaka pomoć mora biti povezana s naporima zemalja u razvoju da usvoje potrebne političke i ekonomske reforme. Na samitu se također razgovaralo i o pitanju srednjeg istoka. Predsjednik Bush je rekao da je zadovoljan odgovornom evropskih lidera o njegovom mirovnom planu za srednji istok, iako nitko nije pozvao na smjenu palestinskog lidera Yasera Arafata. Gospođa Rice je međutim naglasila da Evropljani znaju da se nešto mora promijeniti kako bi se pokrenuo mirovni proces. Upitana šta će se dogoditi ukoliko gospodin Arafat bude ponovno izabran na čelo palestinske vlasti, ona je rekla da netko mora imati vjeru u palestinski narod da izabere vodjstvo koje ih može izvesti na stazu mira: Naravno, palestinski narod će izabrati svoje vlastite lidere. To je ono na šta se odnose slobodni i pošteni izbori. Ali ako želimo promjenu na srednjem istoku, a mislim da svatko želi promjenu na srednjem istoku, onda mora biti izabrano novo vodjstvo koje će biti predano borbi protiv terora.

Gospođa Rice je rekla da je veoma teško reći da je trenutno palestinsko vodjstvo partner za mir, s obzirom na događaje posljendjih mjeseci. Ona je dodala da se trenutni ilideri nisu voljni suočiti se s terorizmom, te da su odbili niz prilika da stvore bolji život za palestinski narod.

XS
SM
MD
LG