Linkovi

Sigurnost svjedoka odgovornost lokalnih vlasti. 27/6/02 - 2002-06-27


FRAISER: Zaštita svjedoka je veoma važna, posebno za same svjedoke kako bi imali mogućnost da budu zaštićeni koliko to oni misle da im je potrebno. Haški tribunal je u posljednjih nekoliko godina postao jako dobar u osiguravanju odgovarajuće zaštite svjedocima. Ponekad to znači davanje mogućnosti da im se ne mogu prepoznati lica na ekranu ili im se omogućava da svjedoče pod pseudonimima, premda često ljudi jednostavno otvoreno svjedoče. Ja sam razgovarala sa većim brojem svjedoka prije i poslije njihova svjedočenja ,te su mnogi od njih u prvo vriejme iskazali veliki strah, ali i zadovoljstvo nakon što su svjedočili. Oni koji su svjedočili na sudu, su se uglavnom u BiH vraćali bez problema. Prije par godina bilo je nekoliko slučajeva, kao i nedavno u slučaju suđenja Slobodanu Miloševiću,kada je u srbijanskim medijima objavljeno ime svjedoka koji je bio zaštićen. Pretresno vijeće suda je ovaj slučaj ozbiljno uzelo u obzir. Vidjećemo kakve će sankcije biti izrečene. Ali kada jednom svjedok svjedoči i vrati se u BiH on je generalno gledano odgovornost lokalnih vlasti,i u većini slučajeva Haški tribunal nije više odgovoran za njihovu zaštitu.

VOA: Na današnjoj konferenciji u Banja Luci su pokrenute inicijative i za dopune entitetskih nacrta zakona o zaštiti svjedoka,odnosno,zakona o krivičnom postupku,kako bi se svjedoci pred haškim tribunalom što uspješnije zaštitili.Stephanie Fraiser pri Međunarodnoj koaliciji za pravdu odgovara na pitanje koji bi to najoptimalniji standrad bio za BiH u pogledu ovog zakona.

FRAISER: Mislim da je dobar primjer slučaj koji je aktualan u Splitu u Hrvatskoj gdje imaju problema prilikom vođenja slučaja za počinjene ratne zločine na lokalnom sudu, gdje se svjedoci zastrašuju i gdje im se prijeti. Kao što sam ranije rekla Haški tribunal dobro obavlja svoj posao, ali je BiH još daleko od toga sa sama procesuira slučajeve ratnih zločina. Ali to što u BiH još uvijek nije usvojen ovaj zakon nije prevelika prepreka u štićenju svjedoka. U samom nacrtu zakona oni moraju paziti i na uredbe Haškog tribunala, oni moraju inkorporairati i domaće pravo kako bi bili sigurni da se svjedoci osjećaju sigurnim.Do sada su lokalne vlasti mahom surađivale sa Haškim tribunalom-kaže Stephanie Fraiser i dodaje. Mislim da je samo pitanje vremena kada će se uhvatiti Karadžić i to će biti jako važan period za RS, i mislim da će to oblikovati i početak nove budućnosti za ovaj region. Ohrabrila bih ljude da govore istinu, istina ima djelotovornost pročišćenja , ne samo za svjedoke koji svjedoče, već i za zemlju i region, a to je vrlo važno.

XS
SM
MD
LG