Linkovi

Delegacija Evropskog Parlamenta u Sarajevu 27/6/02 - 2002-06-27


Predsjedavajući Vijeća ministara i ministar za evropske integracije BiH dr. Dragan Mikerević razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom Evropskog parlamenta koju predvodi Doris Pack o aktivnostima koje su ostvarene na nivou BiH i Vijeća ministara u ispunjenju smjernica iz Mape puta, saopćeno je iz Vijeća ministara.

"U ispunjavanju preuzetih obaveza iz Mape puta, BiH dugo je tapkala u mjestu. Izgubljeno je dragocjeno vrijeme i umjesto da sada radimo na izradi Studije izvodljivosti mi se bavimo ispunjaanjem 18 smjernica", istakao je Mikerević nakon danasnjeg sastanka sa delegacijom evropskog Parlamenta, koju predvodi Doris Pack Dodao je da je Vijeće ministara na ovom planu učinio značajan progres.

"Od dolaska ove strukture na vlast promijenjena je svijest o potrebi približavanja BiH Evropskoj uniji. Naslijeđene su mnoge političke prepreke za usvajanje određenih zakona, međutim, formiranjem Koordinacionog tima za ekonomski razvoj i evropske integracije BiH, te barijere su savladane, rekao je predsjedavajući Mikerević i iznio procjene po kojima bi do 5. jula sve smjernice, osim, eventualno zakona o Javnom RTV servisu, mogle biti ispunjene. Članovi delegacije Evropskog parlamenta posebno su se interesirali za pitanja održivog povratka u BiH, provedbu imovinskih zakona, penziono i zdravstveno osiguranje povratnika, te stvaranje povoljnog ambijenta za inozemna ulaganja u BiH i pokretanje privrede.

Tokom razgovora ukazano je i na pomoć koju je Evropska unija do sada pružala BiH i izražena nada da će saradnja BiH i EU-a i u budućnost biti na zavidnom nivou.

XS
SM
MD
LG