Linkovi

Sjećanje na Mariju Callas. 27/6/02 - 2002-06-27


Maria Callas je tokom 50-tih godina ovog vijeka postala je poznata u cijelom svijetu zbog svog prelijepog glasa i jake ličnosti. Snimci njenih izvedbi poznatih opera su popularni i dan danas.

Maria Callas je rođena u New Yorku 1923. Njeno pravo ime je Maria Kalogeropolous, a njeni roditelji su bili iz Grčke. Maria je na nacionalnom konzervatoriju u Atini studirala pjevanje, a onda joj je 1941, kada joj je bilo samo 17 godina, plaćeno da po prvi put pjeva u velikim operama. Ona je u naredne tri godine imala glavnu ulogu u nekoliko poznatih opera u Atini.

1945 Maria Callas je pozvana da pjeva u Italiji i bio je to pravi početak njene profesije operske pjevačice. 1949 se udala za italijanskog industrijalca Giovanni Battista Meneghini-ja koji je postao njen savjetnik i menadžer. 1950 ona je po prvi put pjevala u milanskoj La Scali u izvedbi Verdijeve Aide.

1956, Maria Callas se prvi put pojavila u Metropolitan operi u New Yorku u operi Norma italijanskog kompozitora Vincenzo Bellinija.

Tokom godina, Maria Callas je često imala problema s glasom. Kritičari su govorili da neke od njenih izvedbi nisu najbolje, a ona je sama nekada morala otkazivati predstave. O njoj je napisano mnogo loših stvari, između ostalog, da je odnos s onima s kojima je surađivala bio težak. Međutim mnogi koji su najbliže surađivali s Marijom Callas su to poricali. Maria Callas je u svojoj karijeri snimila više izvedbi nego bilo koji drugi pjevač njenog vremena.

1959 je okončan njen brak s Meneghinijem. Ona je postala ljubavnica bogatog grčkog biznismena Aristotela Onassisa, za koga se željela udati i s kim je htjela imati dijete. Međutim 1968, Onassis je iznenadno odlučio da je napušta i da se ženi s Jacqueline-om Kennedy, udovicom ubijenog američkog predjsednika Johna Kennedija.

Maria Callas je umrla od srčanog udara u svom domu u Parizu 1977 u 53-oj godini života. Ljudi koji su imali priliku čuti Mariju Callas kažu da nikada neće zaboraviti njen glas. Neki čak kažu da je ona isto toliko popularna danas koliko je bila na vrhuncu svoje karijere.

XS
SM
MD
LG