Linkovi

Završen samit lidera zemalja Grupe 8 na kojem su po prvi put učestvovali i predsjednici afričkih zemalja. 27/6/02 - 2002-06-27


Svjetski lideri su danas održali zadnji dan samita grupe 7 plus Rusija u udaljenom odmaralištu u Kanadi, gdje su se zvanične teme razgovora fokusirale na smanjenje siromaštva i pomoć za razvoj u Africi. Lideri grupe 8 su se danas sastali i s nekim od ključnih afričkih lidera kako bi razgovarali o detaljima Novog partnerstva za afrički razvoj. To je prvi put da afrički lideri u potpunosti sudjeluju u razgovorima grupe 8.

U međuvremenu, dugogodišnje članice grupe, Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene države su pristale obezbjediti 20 milijardi dolara Rusiji kako bi se pomoglo primjeni programa za sigurno pohranjivanje i uništavanje nuklearnog oružja. Posebnu pažnju novinara privukao je susret predsjednika Sjedinjenih država i Rusije Georga W. Busha i Vladimira Putina. Njih dvojica razgovarali su o Srednjem istoku, što je bila dominatna tema dosadašnjeg dijela samita, i borbi protiv terorizma.

Američki predsjednik George W. Bush izjavio je danas da su njegove prijedloge za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba lideri evropskih zemalja vrlo dobro prihvatili, ublaživši i otpor koji su imali prema zahtjevu za odlaskom Yassera Arafata.

”Razlog tome je što svaki evropski lider shvata da se nešto mora promijeniti ako se na Srednjem istoku želi mir. I da to počnje slobodnim izborima, novim ustavom, transparentnošću i vladavinom zakona među Palestincima. To je put nade kojim trebamo ići do željenog cilja - dvije države koje u miru postoje jedna uz drugu“ - rekao je, uz ostalo, gospodin Bush tokom susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Govoreći o jednom od najvećih prioritea Grupe 8, borbi protiv terorizma, gospodin Putin je istakao da su zajednički napori ključni za željeni uspjeh u toj borbi. On je kratko prokomentirao i Bushovu lidersku poziciju u ratu protiv terorizma.

”Mi pozdravljamo odlučan stav američkog predsjednika i njegovo ustrajnost, pozdravljamo njegovu hrabrost kojom provodi svoju politku unatoč nekim spornim detaljima.“

Domaćin ovogodišnjeg samita zemalja Grupe 8, kanadski premijer Jean Chretien, rezervirao je i vrijeme za razgovor o ključnom programu čiji je cilj pomoći rješavanje najvećih afričkih problema - siromaštva, nasilja i AIDS-a. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan i predsjednici Alžira, Nigerije, Senagala i Južne Afrike pridružili su se danas liderima zemalja Grupe 8 u razgovru o programu Novo partnerstvo za razvoj Afrike. Taj program je inicijativa afričkih zemalja. Lideri Grupe 8 najavili su ranije obećani Akcioni plan za Afriku koji uključuje i milijarda dolara ekstra pomoći za smanjivanje dužničkog tereta siromašnih zemalja. I na kraju još jedan podatak. Rusija je od jučer punopravni član Grupe 8 i mogla bi biti domaćin samitu lidera najrazvijenih zemalja svijeta 2006. godine. U skladu sa postignutim dogovorom Rusija bi mogla dobiti 10 milijardi dolara pomoći od Sjedinjenih država i isto toliko od drugih zemalja u narednih deset godina.

XS
SM
MD
LG