Linkovi

Jedno zdravlje za dvije obale Neretve, 26/6/02. - 2002-06-26


To je na današnjoj pres-konferenciji medjunarodnih organizacija u Mostaru saopštila portparol OHR-a, Avis Beneš. OHR-ov portparol je rekla da sada korisnici zdravstvenih fondova sa jedne strane, ne mogu koristiti zdravstvene usluge na, uslovno rečeno, drugoj strani, osim ako nisu platili punu cijenu. Prema njenim riječima, prije dva dana, tokom susreta sa hrvatskim i bošnjačkim čelnicima kantonalnog Ministarstva zdravstva, glavni zamjenik visokog predstavnika, Donald Hejs rekao da je Hercegovačko-neretvanski posljednji kanton u Federaciji koji nema objedinjen i funkcionalan Fond zdravstvenog osiguranja, iako je odgovarajući federalni zakon donesen još 1997. godine.

AVIS BENEŠ: Napredak nije postignut iz više razloga, medjutim prvenstveno zato što predstavnici hrvatske strane insistiraju da se Fond zdravstvenog osiguranja HNK objedini sa Fondom u Kantonu 8, budući da u Kantonu 8 ne postoje bolnički kapaciteti, te zato što stanovnici te županije već duže vrijeme ulažu u zdravstvene objekte u Mostaru.

S druge strane, predstavnici Bošnjaka, kaže Avis Beneš, nevoljkost za objedinjavanjem Fondova obrazlažu...

AVIS BENEŠ: Činjenicom da Fond HNK još nije u potpunosti uspostavljen, te se zbog toga ne može objediniti sa nekim drugim Fondom. A postoji još jedan razlog, a to je da se predstavnici Bošnjaka plaše kako bi u objedinjenom Fondu zdravstvenog osiguranja Kantona 7 i 8 oni bili manjina, postali manjina.

S obzirom na to da su obje strane daleko od približavanja stavova, glavni zamjenik visokog predstavnika Donald Hejs donio je odluku da OHR u naredne dvije sedmice sačini prijedlog konkretnih poteza i rokova, čiji je cilj uspostavljanje funkcionalnog Fonda zdravstvenog osiguranja u HNK i stvaranja preduslova za njegovo objedinjavanje sa Fondom Zapadnohercegovačkog kantona.

XS
SM
MD
LG