Linkovi

Izbori u januaru 2003. 26/6/02 - 2002-06-26


Pod pritiskom predsjednika Busha da smjene postojeće vodjstvo kao preduvijet za uspostavljnaje vlastite države, palestinski zvaničnici su saopćili da će predsjednički izbori biti održani u januaru, sljedeće godine.

Izrealski tenkovi nastavlili su sa okruženjem palestinskog glavnog štaba u Hebronu na Zapadnoj obali, kada su palestinski zvaničnici saopćili odluku o održavanju izbora, dok se Yasser Arafat u svom, tekodjer izraelskim tenkovima okruženom sjedištu u Ramali susreo sa ruskim izaslanikom za Srednji Istok.

Predsjednik Arafat danas je zvanično proglasio da će izbori za palestinskog predsjednika i članove parlamenta biti održani u januaru 2003. Datum održavanja će biti izmedju 10 i 20 januara i utvrdiće se kasnije u ovisnosti od školskog sistema, jer većina onih koji će učestvovati u organizaciji izbora biće učitelji, a glasačka mijesta će biti većim dijelom u školama. Nadam se da ćemo u narednih nekoliko sedmica moći saopćiti tačan datum održavanja izbora. Takodjer, predsjednik Arafat je proglasio održavanje lokalnih izbora u martu 2003 godine, rekao je danas u Jerich-u na Zapadnoj Obali glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat, dva dana nakon što je predsjednik Bush pozvao palestince da izaberu nove lidere koji nisu kompromitirani terorizmom. Jericho je, kako se navodi, izabran za saopćavanje odluke o izborima, jer je to jedini grad pod Palestinskom upravom, kojeg nisu ponovo okupirale izraelske snage. Gospodin Erekat je rekao da će biti teško održati izbore, ukoliko izraelske trupe ostanu na sadašnjim pozicijama i drže oko 700 hiljada Palestinaca pod policijskim satom.

Viši Glasnogovornik Izraelskog ministarstva vanjskih poslova Daniel Taub ovako je reagirao na objavu palestinskih izbora: Dok ne vidimo neke poteze koji će pokazati da se palestinsko vodjstvo okrenulo protiv terorizma, kao što je predsjednik Bush zahtijevao, bićemo skeptični u vezi te objave.

Palestinski ministar Nabil Shaath je danas, na pres konferenciji u Londonu, rekao da će Yasser Arafat biti kandidat na januarskim izborima. On je upozorio da veliki broj mijesta u parlamentu, možda većinu, može dobiti Hamas i da je važno u toj situaciji da gospodin Arafat ponovo bude izabran za predsjednika.

Na ulicama Gaze, stanovnici su reagirali na objavu izbora.

Mi pozdravljamo činjenicu da će se izbori održati u januaru, ali kako to možemo uraditi sa izraelskim tenkovima na ulicama naših gradova na Zapadnoj Obali, upitao se Ahmed Masouri.

Tražili smo reforme od palestinskih zvaničnika u interesu našeg naroda. Ali ne bi trebalo biti nikakvog pritiska od Amerike i Izraela i ne bi trebalo biti uvijeta u pogledu izbora novog vodje, kaže Kahled Wahib.

Državni sekretar Colin Powell je tokom jučerašnjeg televizijskog intervjua rekao da treba sačekati rezultate izbore, puštajući palestince da sami procjenjuju svoje vodjstvo: Izbori još nisu održani i čekajte da vidimo šta će se desiti nakon što budu održani...nova ustavna procedura, držanje izbora koji su pošteni i slobodni i pustimo da palestinski narod sam prosudjuje okolnosti u kojima se nalazi - u kojima nije u mogućnosti da ide na posao, da normalno živi i pustimo ih neka sami ocjene svoje lidere koji su proizveli takve okolnosti, vodjstvo koje ih nije primaklo ka ostvarenju želje da imaju vlastitu državu. Vidjećemo kakav će sud oni donijeti. I onda, naravno, ako su to pošteni i slobodni izbori, mi ćemo odgovoriti na ono što bude rezultat izbora.

U medjuvremenu se izraelsko vojno prisustvo na ulicama palestinskih gradova nastavlja, a izraelski ministar odbrane Binyamin Ben-Eliezer je rekao da će ostati koliko treba da ispune osnovnu dužnost prema svojoj djeci.

I dok Yasser Arafat, optužen od Izraela i Sjedinjenih država da nije uspio zaustaviti terorističke napade na Izrael, ostaje izolovan u svom sjedištu u Ramali od strane izraelskih tenkova i trupa - američki diplomati drže razgovore sa arapskim vladama oko novog plana predsjednika Busha za mir na Srednjem Istoku. Državni sekretar Colin Powell je odpočeo telefonske konsultacije sa ministrima vanjskih poslova Egipta, Jordana i Saudijske Arabije još prije govora predsjednika Busha. U seriji intervjua, gospodin Powell je jučer američki prekid sa Yasserom Arafatom objašnjavao frustracijom američke administracije za njegovim ponavljanim neuspjehom da akcijama podupre svoju retoriku na zaustavljanju terorizma. Colin Powell je rekoa da očekuje da će uskoro doputovati na Srednji Istok radi daljih konsultacija, ali još uvijek nije saopćio datum svog odlaska u region.

XS
SM
MD
LG