Linkovi

Light show u tunelima njujorškog metroa. 25/6/02 - 2002-06-25


Jedan od najnovijih trendova u reklamnoj industriji mogao bi na stotine milja tunela podzemne željeznice u New York City-u obasjati fantastičnom izložbom svjetlosti. Dok se putnici metroom provoze kroz mračne tunele -na hiljade fiksnih svjetlosnih panela se pretvara u mini-film.

Duboko pod zemljom, korisnicima njujorške podzemne željeznice otkriva se čudesan light-show. Putnici prisustvuju visoko-tehnološkoj svjetlosnoj izložbi koja se pretvara u pokretnu sliku dok voz juri kroz tunel. Koncept je sličan konceptu dječije slikovnice - crtića ali s tom razlikom što su kod pomenute slikovnice listovi ti koji se pomjeraju dok su ovdje putnici ti čije kretanje čini animaciju živom. Nova reklamna kampanja je izum kompanije ” Submedia” čije je sjedište na Manhattan-u. O čemu je riječ objašnjava generalni direktor Submedia-e Joshua Spodek: Submedia je napravila kutije i postavila ih na zidove tunela podzemne željeznice i kada se putnici njima provoze, kroz prozor mogu vidjeti nešto što izgleda kao filmsko platno postavljeno sa druge strane prozora.

Kompanija koristi na hiljade svjetala pričvršćenih na zidove tunela i kada voz dostigne brzinu od 30 milja na sat svjetlost se pretvara u elektronsku animaciju. Putnici su iznenađeni kada vide da obično mračni tunel oživi u tehnokoloru. I ne samo iznenađeni.

Ja sam u stvari bio razočaran kada se završilo. Nadao sam se da će se nastaviti tokom čitave vožnje sve do 33. ulice, kaže Daniel Kramer jedan od putnika podzemne željeznice.

Ovaj novi način reklamiranja, ukoliko se pokaže uspješnim, mogao bi otvoriti, doslovno rečeno, kilometre i kilometre potencijalnog reklamnog prostora mada je za sada testiran samo između dvije stanice sistema podzemne željeznice koji povezuje New York i New Jersey. Na tom potezu se svakodnevno proveze 30 hiljada putnika. Inženjeri sada testiraju načine za proširenje pokretnih reklama duž većeg broja zamršene mase tunela njujorške podzemne željeznice kroz koju svakodnevno prođe na milione putnika.

XS
SM
MD
LG