Linkovi

Arafat: Ne smatram to pozivom za svojim uklanjanjem 25/6/02 - 2002-06-25


Palestinski lider Yasser Arafat kaže da je na Palestincima da izaberu svoje lidere. Gospodin Arafat se slaže da su neophodni palestinski izbori, ali kaže, da primjedbe predsjednika Busha ne smatra pozivom na njegovo uklanjanje. Yasser Arafat je, takodjer, rekao da je govor predsjednika Busha važan jer poziva na stvaranje Palestinske države.

Ministar u Palestinskoj vlasti Saeb Erakat je odbacio poziv predsjednika Busha za novo vodjstvo, rekavši da Palestinski narod ima pravo da bira svoje lidere bez inostranog miješanja.

Nabil Shaath viši savjetnik Palestinskog lidera Yassera Arafata, rekao je jučer da prigovara tonu kojim je predsjednik Bush govorio o palestinskom vodjstvu, ali da cijeni sadržaj njegovog govora: Kada je govorio o uvijetima za mir on je uključio sve elemente koje mi želimo vidjeti sa Izraelske strane, rekao je Shaat na pres konferenciji u Washingtonu, nakon govora predsjednika Busha.

Gospodin Saath je rekao da je Palestinski lider Yasser Arafat spreman da održi izbore, kako bi provjerio da li mu palestinci žele povjeriti mandat ili ne i predskazujući pobjedu Arafata rekao je da će to zaustaviti buduće dovodjenje u pitanje njegovog vodjstva. On je takodjer podsjetio da je palestinski lider posljednji put biran 1996 uz prisustvo hiljadu medjunarodnih monitora. Usprkos teških riječi koje je predsjednik Bush imao za Palestinsko vodjstvo, gospodin Shaat kaže da je njegov prijedlog nešto sa čim mogu živjeti: Njegov ton protiv zvaničnika, zvaničnici mogu prihvatiti ukoliko to znači provjeru njihove prihvatljivosti za Palestinski narod kroz demokratski proces, rekao je viši savjetnik Yassera Arafata Nabil Shaat.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak je govor nazvao balansiranim, rekavši da ne vidi potrebe za zamjenom Arafata, ali je rekao da misli kako palestinske vlasti trebaju biti reformirane, te da se raduje posjeti državnog sekretara Colina Powella kako bi objasnio način na koji će Bushov plan biti primjenjen.

Jordanska vlada u svojoj izjavi kaže da izloženi plan, ukoliko bude brzo primjenjen, vidi kao početak kraja sukoba izmedju Arapa i Izraelaca.

U isto vrijeme Syrijski predsjednik Hafez al-Assad je odbacio poziv predsjednika Busha da Sirija protjera terorisičke organizacije i zatvori, kako je američki predsjednik rekao, terorističke kampove u Syriji, rekavši da je deset radikalnih Palestinskih grupa u Damsku jer je Washington propustio da prisili Izrael na poštivanje UN rezolucija koje pozivaju na pravo Palestinskih izbjeglioca da se vrate u svoje domove.

Generalni sekretar Arapske lige Amr Moussa je rekao da Bushov govor nastavlja sa, kako je to nazvao, pozitivnim poenima koji zaslužuju pažljivo razmatranje. On je naglasio da Arapske zemlje moraju biti uključene u formiranje Palestinske države.

Palestinski Islamski Jihad, grupa koja je preuzela odgovornost za brojne napade na Izraelske ciljeve, govor predsjednika Busha nazvala je zavjerom, a viši zvaničnik Jihada je za Francusku agenciju vijesti rekao da će napadi na Izrael biti nastavljeni.

U medjuvremenu ministar u vladi Izraela Danny Naveh, odmah nakon govora je rekao da je predsjednik Bush imao veoma pozitivno stajalište prema miru na Srednjem Istoku u najvećem dijelu plana kojeg je izložio i da je njegov govor pobijeda za Izrael: Ja pozdravljam predsjednikov govor. Prije svega činjenicu da je on priznao Izraelsko pravo da ustane protiv opakog Palestinskog terorizma, potrebu da se okonča sadašnje vodjstvo Yassera Arafata i potrebu da se vide značajne promjene, reforma unutar Palestinskog vodjstva, prije nego krenemo naprijed. To je vrlo pozitivno stajalište za postizanje pomirenja i mirnih dana na Srednjem Istoku, rekao je Izraelski ministar Naveh.

Mada nije spomenuo Yassera Arafata, predsjendik Bush je jasno rekao: Mir zahtijeva novo i drukčije Palestinsko rukovodstvo, kako bi mogla biti rodjena Palestinska država. Ja pozivam Palestinski narod da izabere novo vodjstvo koje nije kompromitirano terorizmom.

Predsjednik Bush je spomenuo i neke uvijete za Izrael, ali je postavio kruće zahtijeve prema Palestincima rekavši da moraju stvoriti demokratske institucije, novi ustav, nove sigurnosne sporazume sa Izraelom, kako bi se kvalificirali za osnivanje privremene države u vremenu od 18 mjeseci i postigli konačni mirovni sporazum u roku od tri godine.

Kada Palstinski narod bude imao nove vodje, nove institucije i nove sigurnosne sporazume sa svojim susjedima, Sjedinjene države će podržati stvaranje Palestinske države, rekao je predsjednik Bush.

Mirovna konferencija o Srednjem Istoku na nivou šefova zemalja, koju su Sjedinjene države željele ovog ljeta, praktično je odgodjena. Viši zvaničnik Sjedinjenih država kaže da je to zbog Izraelske okupacije velikog broja palestinskih gradova i Palestinsko rukovodstvo je trenutno u stanju razjedinjenosti..tako da sada nije pravo vrijeme za održavanje takve konferencije.

Predsjednik Bush je rekao da će Sjedinjene države i medjunarodna zajednica pomoći Palestincima da održe lokalne izbore do kraja godina i nakon toga opće izbore.

Američki izaslanici sada traže Palestince drukčije od Arafata u nadi da će oni preuzeti vodeću ulogu, ali je sasvim jasno da će post-Arafatov put biti trnovit. Sam Arafat je rekao da je govor predsjednika Busha bio ozbiljan doprinos mirovnom procesu. Palestinski zvaničnici se nadaju da će razgovarati o potrebnim detaljima kako bi osigurali uspjeh ovih ideja kroz direktne bilateralne susrete sa Američkom administracijom i uz konsultacije četvorice i Arapske braće, kaže se u izjavi koja je izdata u ime Arafat. Takozvani kvartet sačinjavaju Sjedinjene države, EU, Rusija i UN.

Predsjendik Bush je rekao da će granice i odredjeni aspekti suvereniteta nove Palestinske države biti privremeni do konačnog sporazuma. On je pozvao Izrael da se povuče na pozicije prije 28 septembra 2000-te, praktično ostavljajući Palestincima 40 posto Zapadne Obale. On je pozvao Izrael da zaustavi naseljavanje na okupiranim teritorijama i da oslobodi zamrznute Palestinske prihode od poreza. On je takodjer rekao da, jednom kada se pojave novo rukovodstvo i nove palestinske institucije, od Izraela očekuje odgovor koji će ići u pravcu konačnog sporazuma. I dok je predsjednik Bush, deklarativno rekao da će njegova administracija, kao posrednik, tražiti balansiran pristup riješenju sukoba, naglasio je posvećenost Sjedinjenih država Izraelskoj sigurnosti, što je pozicija koju podržava većina Amerikanaca i posebno predsjednikova Republikanska Partija. Njegov govor je dobio podršku i republikanskih i demokratskih kongresnih lidera. Demokratski senator Tom Daschle je rekao da je to jasna i moćna izjava Američkih principa koje, kako je rekao, veliki broj nas artikulišu već nekoliko mjeseci. Predsjednik Bush će medjunardnu podršku za svoj plan tražiti na predstojećem summitu Grupe 8, koji se održava u Kanadi - čiji su lideri izgleda suglasni sa vodećom ulogom Sjedinjenih država u mirovnom procesu na Srednjem Istoku, ali sa pro-Palestinskom tendencijom. Predsjednik Bush je svoju ponudu nazvao testom koji treba da pokaže ko je ozbiljan oko postizanja mira, a prema njegovom planu konačni sporazum mora biti baziran na rezolucijama UN-a 242 i 338, te da se mora riješiti pitanje Jerusalema, Palestinskih izbjeglica i konačnog mira izmedju Izraela i Libanona, Izraela i Sirije koji podržava mir i borbu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG