Linkovi

Del Ponte: Suradnje Beograda s Den Haagom nema, 24/6/02. - 2002-06-24


Tuziteljstvo misli da ne moze, a predstavnik vlade u Beogradu, pomocnik jugoslavenskog ministra pravde, Nebojsa Sarkic nagovjestava da bi buduca saradnja sa Tribunalom mogla zavisiti od odluke u ovom slucaju. Prema glavnom tuzitelju , Carli del Ponte, saradnje Beograda sa Tribunalom "do sada nije bilo, a sada je prakticno nema." Prema pomocniku ministra, nakon usvajanja zakona "saradnja se odvija u dobrom smjeru", a Beograd je do sada "pozitivno odgovorio" na oko 50 odsto zahtjeva iz Haga.

Po povodu danasnje rasprave, zahtjevu Sainovica i Ojdanica za privremenim pustanjem na slobodu, tuziteljstvo smatra da bi njihovo oslobadjanje bilo preuranjeno.Optuzeni, istakla je Del Ponte, jos nisu dali izjave predstavnicima Tuziteljstva o dogadjajima na koje se odnosi optuznica za Kosovo. Dovodi se u pitanje i dobrovoljnost njihove predaje i istice da su se na to odlucili tri godine nakon sto su optuzeni, i to po instrukcijama vlade u Beogradu koja bi ih, u suprotnom, uhapsila i prinudno dovela u Hag. Kao argument protiv oslobadjanja, Tuiziteljstvo je istaklo i cinjenicu da treci optuzeni sa iste optuznice, Milan Milutinovic, ne samo sto nije uhapsen i izrucen Tribunalu, vec je i dalje na polozaju predsjednika Srbije.

Sa svoje strane, pomocnik jugoslavenskog ministra pravde je prenio uvjerenje kako u Beogradu nema dovoljno entuzijazma za saradnju i da ga nece ni biti... ukoliko Sainovic i Ojdanic ne budu privremeno oslobodjeni." Odluka o njihovom privremenom pustanju na slobodu bice donijeta naknadno.

XS
SM
MD
LG