Linkovi

Vladimir Putin: uklanjanje Yasera Arafata bi bilo opasno i pogrešno 24/6/02 - 2002-06-24


U trenutku dok su izraelske snage okruživale sjedište palestinskog lidera, gospodin Putin je na press konferenciji u Kremlju jasno iznio stav svoje zemlje. Dok Rusija naširoko osuđuje napade koji su doveli do najnovijih izraelskih akcija, Vladimir Putin se distancirao od onih u izraelskoj vladi koji pozivaju na uklanjanje Yasera Arafata.

Mi naravno osuđujemo bilo koju vrstu terorizma i vjerujemo da bi palestinsko vodjstvo trebalo uraditi sve što je u njegovoj moći da u potpunosti zaustavi terorističke aktivnosti u svom regionu. Ali bih dodao jedno razjašnjenje: kada govorim o palestinskom vodjstvu, mislim prije svega, na Yasera Arafata. Želio bih reći da bi bilo opasno i pogrešno ukloniti ga s političke scene. Rusko vodjstvo vjeruje da bi to samo vodilo do radikalizacije palestinskog režima, rekao je ruski predsjednik.

On se također obratio svojim evropskim susjedima koji su se sastali u Sevilli u Španiji kako bi razgovarali i o uvjetima za vize za rusku enklavu Kaliningrad, koja je okružena Litvanijom i Poljskom, od kojih obadvije nastoje ući u Evropsku uniju 2004. Tako bi se milion ruskih građana koji žive u području te ruske luke mogli naći u situaciji da im je potrebna viza Evropske unije za ulazak u ostatak Rusije, čemu se Rusija oštro protivi.

Mi smo za razvoj odnosa s Evropskom unijom. Mi pozdravljamo proširenje Evropske unije jer je ona, kao cjelina, naš glavni trgovinski partner. Mi smo dio Evrope i smatramo da će proširenje Evropske unije voditi ka produbljivanju naše suradnje s evropskim partnerima na istoku, zapadu i u centralnom regionu. Ali se u isto vrijeme nikada nećemo složiti s odlukom koja, u osnovi, rascjepljuje suverenu rusku teritoriju. Uvođenje specijalne vrste vize za Kaliningrad bi bez sumnje dovelo do takvih posljedica, rekao je Vladimir Putin.

Evropske službe sigurnosti inače vide Kaliningrad kao moguće utočište organiziranog kriminala. Kalinigrad je bio njemačka teritorija Konigsberg prije nego ga je zauzela sovjetska vojska 1945, nakon čega je postao glavna baza za sovjetsku baltičku flotu. On je postao odvojen od ostatka Rusije kada je Litvanija dobila nezavisnost od Sovjetskog saveza 1991.

XS
SM
MD
LG