Linkovi

Kako je procurilo? 21/6/02 - 2002-06-21


Predsjedavajući zajedničkog kongresnog panela koji istražuje propuste američkih obavještajnih službi učinjene prije septembarskih napada - traži da Ministarstvo pravosudja sada istraži kako je došlo do mogućeg procurivanja povjerljivih informacija sa njihovih saslušanja.

U pitanju je jedan izvještaj objavljen u američkim medijima, koji je, kako se čini, procurio dok je Komitet slušao jedno povjerljivo svjedočenje o tome da su dvije poruke na arapskom jeziku, presretnute dan uoči 11. septembra, nagovještavale veliko dogadjanje za naredni dan - ali su prevedene tek nakon napada na New York i Washington.

Predsjedavajući Komiteta Zastupničkog Doma za obavještajna pitanja, republikanski zastupnik Porter Goss sa Floride, obećava da će zajednički panel Senata i Zastupničkog Doma - saradjivati sa istragom Ministarstva pravosudja i ističe: Nama je dato povjerenje da čuvamo ove tajne.

U pitanju je otkriće da je Služba za Nacionalnu Sigurnost (NSA) uhvatila dvije poruke na arapskom jeziku tačno uoči terorističkih napada 11. septembra. Medijski izvještaji, medjutim, navode da ove poruke, od kojih je jedna bila: ”Sutra je nulti čas“ - nisu prevedene sve do poslije napada. Za ovo se medijsko otkriće vjeruje da je procurilo iza zatvorenih vrata, sa saslušanja zajedničkog kongresnog obavještajnog Komiteta. Juče je podpredsjednik Dick Cheney telefonirao gospodinu Gossu i njegovom kolegi, predsjedavajućem senatskog obavještajnog Komiteta, Bobu Grahamu - i oštro prigovorio zbog toga što je ta informacija došla do javnosti. On je naglasio da Bijela Kuća saradjuje sa istragom zajedničkog Komiteta, podrazumijevajući da će takve informacije biti držane u diskreciji. Glasnogovornik Bijele Kuće je rekao da je ovo curenje informacija sa zatvorenog saslušanja bilo - alarmantno specifično. On je dodao da je predsjednik Bush veoma zabrinut zbog bilo čega što bi moglo ugroziti sposobnost Sjedinjenih Država da prikupljaju obavještajne podatke.

XS
SM
MD
LG