Linkovi

Osama bin Laden je primio Bosanski pasoš. 21/6/02 - 2002-06-21


Dvije glavne brige za nas na Balkanu su ratni zločinci na slobodi, i terorizam koji se povezao s Bosnom izmedjuostalog i putem dobijanja bh pasoša - kaže izmedju ostalog Steven Meyer, bivši zamjenik šefa operativne grupe CIA-e za Balkan, i trenutni univerzitetski profesor u Washingtonu. Neka vrlo zanimljiva i šokantna zapažanja gospodina Meyera koji se tiču situacije u BiH prenosi Mirela Bruk.

Ako na primjer pogledate oproštajni govor gospodina Petricha i pozdravni govor gospodina Ashdowna, vidjet ćete da su oni zapanjujuće slični. Ovi govori su isti, općeniti, obojica kažu da nisu čarobnjaci, ali da će snažno zapeti i učiniti da stvari funkcioniraju, kaže gospodin Meyer.

Mir je zavladao regionom, to je tačno, ali to je jedina stvar koju stalno ponavljamo. Sve se pretvorilo u depresivnu rutinu. Tačno je da se posebno u posljednje dvije godine vratio značajniji broj izbjeglica, ali to nije dovoljno. Niko ne zna koliko se novca potrošilo. Jedno vrijeme sam bio ovlašten od strane CIA da pratim utrošak novca na Balkanu, ali ja to više ne radim jer se to jednostavno ne može ustanoviti, jer nemate uvid gdje je potrošeno 60 milijardi dolara. U BiH još uvijek postoje tri etnički očišćena regiona, dva takva na Kosovu, centralne vladine institucije su slabe i nedjelotvorne. Izbori se održavaju ne zato što imaju neko stvarno značenje za stvarne probleme sa kojima se suočava region, već su tek mehanizmi koji čine da se zvaničnici zapadnih zemalja osjećaju na neki način korisnim. Opadanje utjacaja nacionalnih snaga je manje nego što smo mislili - nacioanlne stranke lako ponovo mogu isplivati na površinu, posebno zbog trenutnog ekonomskog stanja, kaže gospodin Meyer i dodaje:

Možda, ako ne vjerujete meni, da citiram šta je prošli mjeseci kazao zamjenik bh premijera Rasim Kadić: ”Ovo je jako decentralizirana vlada jedne nefunkcionalne zemlje.

Gospodin Meyers smatra da za Sjedinjene Američke Države postoje dvije glavne brige na Balkanu.

Prvo je, kaže on, izvođenje osoba pred haški tribunal i vidjećemo kako će se to razvijati. Drugo pitanje, za nas važnije, je borba protiv terorizma i to je ključni razlog za naše prisustvo na Balkanu. Za nas je to važno zbog razlomljenog i podijeljenog sistema sigurnosti, slabe regionalne integracije, slabih ekonomija, poroznih granica, dubokih korijena u etničkim podjelama, epskog tumačenje istorije u regionu ... Pored toga, još je najopasnije za nas postojanje Balkana kao tranzitne rute. Novac, veze i organizacija su tri faktora uvezivanja islamskih terorističkih organizacija na Balkanu. Na primjer, Osama bin Laden je primio bh pasoš, jedan bh pasoš pronašla je pakistanska policija na afghanistanskoj granici, zatim, dugogodišnje optužbe da postoji jak utjecaj islamista na kosovsku UČK i tako dalje. Ako pogledate izvještaje makedonskih obavještajnih službi , oni će govoriti o albanskom terorizmu, ako čitate srpske, hrvatske, muslimanske, odnosno izvještaje Bosanskih Muslimana, dobijete tri različite priče o istom događaju. Dakle, sve se i dalje tumači iz tri različite etničke perspektive, zaključuje svoje izlaganje bivši agent CIA-e za Balkan, Steven Meyer.

XS
SM
MD
LG