Linkovi

Predsjednik Bush zabrinut curenjem informacija iz Kongresa 20/6/02 - 2002-06-20


Predsjednik Bush kaže da Kongres mora čuvati informacije koje primi dok istražuje šta su zvaničnici Sjedinjenih država znali o terorističkim prijetnjama prije 11 septembra. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer kaže da je predsjednik zabrinut zbog, kako je rekao, neodgovarajućih objavljivanja informacija koje mogu poremetiti nacionalne sposobnosti borbe protiv terorizma i potkopati nacionalnu sigurnost. Informacije koje su procurile su alarmantno specifične i predsjednik je duboko zabrinut u vezi bilo čega što bi moglo na neodgovarajući način procuriti i na bilo koji način dovesti u pitanje američke sposobnosti u prikupljanju informacija, rekao je gospodin Fleischer.

Upozorenje je usljedilo nakon izvještaja da je Agencija za Nacionalnu sigurnost presrela dvije poruke na arapskom jeziku uoči terorističkih napada 11. septembra, i da su one nagovještavale, kako je rečeno, jedan veliki dogadjaj za naredni dan. Medjutim, one nisu prevedene sve do 12. septembra. Ove poruke su presreli službenici američke Službe za Nacionalnu Sigurnost (NSA). Kako se navodi, jedna od poruka je glasila: Sutra počinje utakmica, a druga: Sutra je nulti sat. Zvaničnici NSA kažu da su ove poruke bile isuviše nejasne, maglovite da bi se mogle shvatiti kao predvidjanje napada na Svjetski Trgovinski Centar i Pentagon. Oni dodaju da ove poruke jesu bile u vezi sa terorističkom mrežom al-Qaida, ali da lider te organizacije, Osama bin Laden, nije bio ni njihov pošiljalac niti primalac.

Vjeruje se da su ove informacije povezane sa zatvorenim svjedočenjem pred Kongresnim komitetom. Potpredsjednik Dick Cheney je jutros telefonirao supresjedatelju komiteta kako bi se požalio što je ta informacija procurila. Gospodin Fleischer je rekao da je Administracija uvjerena da će kongresni lideri znati da se odnose prema tom problemu i da nema planova restrikcije budućih svjedočenja.

XS
SM
MD
LG