Linkovi

Evakuirana Bijela kuća 20/6/02 - 2002-06-20


Noćas je Bijela kuća nakratko evakuirana nakon što je jedan manji avion letio u blizini zabranjenog zračnog prostora oko sjedišta američkog predsjednika. Predsjednik Bush se tek vratio u Bijelu kuću kada je Tajni servis naredio reporterima i osoblju da napuste Bijelu kuću, dok je predsjednik Bush ostao. Danas su zvaničnici Bijele kuće saopćili da predsjendik nije bio ni informiran o dijelimičnoj evakuaciji, te da avion nije predstavljao nikakvu prijetnju za predsjednika Busha. Dijelimična evakuacija je trajala 15 minuta, nakon što je avion identificiran. Avion, inače, nije ušao u striktno ograničenu zonu zabrane leta, nego joj se približio Dva borbena lovca tipa F-16 su uzletjeli sa obližnje zračne baze Andrews i ispratili su avion do Richmonda u Virginiji, oko 16o kilometara južno od Washingtona, nakon što je uspostavljen kontakt sa pilotom. Zvaničnici kažu da pilot nije primjetio da je povrijedio zonu zabrane letenja i protiv njega neće biti podignuta nikakva federalna optužnica.

Glasnogovornik Bijele kuće je rekao za Glas Amerike da je incident tretiran kao neočekivan dogadjaj i da su poduzete odgovarajuće mjere.

Incident se dogodio samo sat vremena nakon što je zgrada Centralne banke, nedaleko od Bijele kuće, evakuirana zbog sunjivog paketa, koji se pokazao bezopasnim.

XS
SM
MD
LG